DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zijn weer in het Catshuis voor cruciaal beraad over de vraag of ze verder praten over miljardenbezuinigingen of niet.

De gesprekken werden woensdag voortijdig afgebroken omdat ze ''door een moeilijke fase'' gingen. PVV-leider Geert Wilders had problemen met wat er op tafel lag over onderwerpen als de zorg, de sociale zekerheid, de pensioenleeftijd en de woningmarkt.

Maar die grote ingrepen liggen hun gedoogpartner PVV juist onder de huidige economische omstandigheden zwaar op de maag.

De onderhandelaars brachten vervolgens de tijd in eigen kring door. Nu moet blijken of de gesprekken weer opgestart kunnen worden.

Fiets

De VVD'ers Mark Rutte en Stef Blok kwamen donderdag even voor tienen per fiets aan bij het Catshuis, de CDA'ers Maxime Verhagen en Sybrand van Haersma Buma en de PVV'ers Geert Wilders en Fleur Agema kwamen per auto.

De onderhandelaars praten sinds 5 maart over miljardenbezuinigingen die nodig zijn omdat het overheidstekort volgend jaar op 4,6 procent dreigt uit te komen.

Les

Premier Rutte had donderdag voor het cruciale overleg eerst nog gewoon les gegeven op een vmbo-school in de Haagse Schilderswijk.

Dat doet hij al sinds 2008 en is hij sinds zijn aantreden als premier in oktober 2010 zoveel mogelijk blijven doen.

Ontslag

Mochten de onderhandelingen definitief worden afgebroken dan lijkt premier Mark Rutte weinig andere keus te hebben dan het ontslag aanbieden van zijn minderheidskabinet.

Met de steun van de PVV zijn VVD en CDA al niet verzekerd van een meerderheid in de Tweede Kamer, zonder de PVV lijkt regeren helemaal een onmogelijke opgave. Zeker nu een groot deel van de oppositie bloed ruikt en nieuwe verkiezingen wil.