AMSTERDAM - Diederik Samsom wil meteen nieuwe verkiezingen als het kabinet valt. Hij wil geen zaken doen met een demissionair kabinet-Rutte voordat er nieuwe verkiezingen zijn geweest.

Dat zei de PvdA-leider woensdag in Nieuwsuur over de dreigende mislukking van het Catshuisberaad.

Samsom denkt dat er met verkiezingen nog voor de zomer een nieuwe Tweede Kamer kan zijn, waarna er nog tijd is voor het maken van de begroting voor 2013. Met een demissionair kabinet wil hij niet werken. "Dan kan je te weinig en maar een paar maatregelen doorvoeren."

Kiezersmandaat

De nieuwe PvdA-leider wil dat het overleg over de hervormingen overgaat bij een val van het kabinet. "Dat kan het best met een kiezersmandaat", vindt Samsom. "Daarna moeten we opnieuw met elkaar om de tafel."

Nieuwe verkiezingen moeten er 'niet uit eigen belang' komen. "Wij staan er niet goed voor".

Samsom rekent erop dat het kabinet snel zal vallen. "Ik heb er geen vertrouwen meer in. Het was al een wankel kabinet, maar nu zit het er wel echt aan te komen."

Pechtold

Volgens D66-leider Alexander Pechtold is het niet reëel om te denken dat nog voor de zomer verkiezingen gehouden kunnen worden. Dat zei Pechtold woensdagavond in het televisieprogramma Pauw & Witteman.

Verkiezingen kunnen volgens hem pas in oktober worden gehouden, maar dat zou te laat zijn. Volgens Pechtold is het aan de Kamer om afspraken te maken over bezuinigingen en hervormingen, mocht het kabinet vallen.

"Als het kabinet er niet in slaagt het begrotingstekort terug te brengen en de economie aan te jagen door hervormingen, moet de Tweede Kamer het initiatief nemen tot een hervormingsakkoord. Het is tijd voor een economische doorbraak in de Nederlandse politiek."

Lees tweets over dit nieuws op NUlive