AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) blijft weigeren afstand te nemen van het Polenmeldpunt van de PVV. Dat blijkt uit een brief die Rutte woensdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

 Een Kamermeerderheid stemde dinsdag in met een motie van D66 waarin afstand wordt genomen van het meldpunt en wilde van Rutte weten hoe hij met die motie omgaat. "Deze motie heeft betrekking op een meldpunt van een politieke partij met een fractie in de Tweede Kamer (PVV) en is niet gericht aan het kabinet", reageert Rutte.

Het standpunt van Rutte is niet nieuw. Hij heeft steeds geweigerd een mening te geven over het meldpunt, omdat het geen initiatief is van het kabinet.

Brief

Indiener van de motie Alexander Pechtold (D66) neemt geen genoegen met de brief. Hij wil juist van Rutte weten hoe hij dit standpunt van de Kamer gaat uitdragen. Daarover zwijgt de premier in zijn 'tweeregelige briefje', zei Pechtold. Hij eiste woensdag daarom opnieuw een brief van Rutte, die hij voor donderdagochtend 12.00 uur moet versturen.

Ook Eddy van Hijum (CDA) liet weten dat hij 'niet anders verwacht' dat het kabinet naar het standpunt van de Tweede Kamer zal verwijzen. Een nieuwe brief daarover is wat hem betreft niet nodig. Regeringspartij CDA stemde dinsdag tegen de zin van Wilders voor de motie.

Kees van der Staaij (SGP) wees er nog op dat in de motie geen verzoek aan de regering stond. Het antwoord van Rutte is daarom wat hem betreft afdoende.

Kritiek

Het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen stuitte van begin af aan op felle kritiek. Niet alleen de Tweede Kamer, maar ook het Europees Parlement veroordeelde het meldpunt en riep Rutte op zich ervan te distantiëren.

Het meldpunt lag maandagavond plat nadat de Poolse presentator Szymon Majewski had opgeroepen massaal naar het online klachtenloket te surfen om nepklachten in te dienen. Majewski had in zijn programma Szymon Live een sketch opgevoerd waarin hij zogenaamd via een videoverbinding een interview heeft met Geert Wilders, gespeeld door hemzelf.

Inmiddels zou het meldpunt vanuit Polen niet meer bereikbaar zijn.