DEN HAAG - De onderhandelingen in het Catshuis zijn woensdag eerder dan gepland afgebroken.

De onderhandelingen zouden door een 'moeilijke fase' gaan. Dat meldt de RVD, namens zowel VVD, PVV als CDA.

Bij de onderbroken onderhandelingen zit de pijn vooral bij de PVV, zo meldden bronnen woensdagmiddag. Ingrepen op onder meer het terrein van sociale zekerheid, zoals WW en ontslagrecht, liggen de PVV in deze economische moeilijke tijden zwaar op de maag.

Wilders

Volgens een officiële mededeling van de Rijksvoorlichtingsdienst hervatten de partijen donderdagochtend hun gesprekken in het Catshuis. Onduidelijk is of ze dan verder onderhandelen of eerst vastgesteld moet worden of de onderhandelaars nog wel verder willen. Geert Wilders besloot daar nog een nachtje over te slapen, aldus de NOS.

Het was de bedoeling dat de onderhandelingen woensdag tot 18.00 zouden duren. Geen van de drie partijen heeft vooralsnog een fractievergadering gepland.

Hervormingen

VVD en CDA willen de huidige crisis aangrijpen om naast de bezuinigingen ook een aantal hervormingen door te voeren, vooral in de sociale zekerheid en zorg. Die maatregelen leveren op de langere termijn vaak veel geld op en versterken daarnaast de Nederlandse economie.

Onder druk van de PVV moesten VVD en CDA bij de totstandkoming van het regeer- en gedoogakkoord accepteren dat aanpassingen aan de WW of het ontslagrecht achterwege zouden blijven.

Voor aanvang van de onderhandelingen die op 5 maart begonnen gaf CDA-vicepremier Maxime Verhagen aan dat wat hem betreft er naast bezuinigingen zeker ook hervormingen moesten komen.

Wilders reageerde daar toen op met de waarschuwing dat het CDA elke hervorming kan vergeten als er niet flink op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd.

Opheldering

De oppositie heeft bij het kabinet om opheldering gevraagd over wat 'een moeilijke fase' betekent. De partijen in de Tweede Kamer willen voor morgenmiddag 12.00 uur een brief van het kabinet.

"De Kamer heeft er recht op te weten wat er aan de hand is", zo stelt Diederik Samsom (PvdA) tegenover RTL. Dat de onderhandelingen nu zijn vastgelopen, verbaast hem niets. "Ik heb vorige week al gezegd dat dit geen doen is en dat de premier op deze manier vast dreigt te lopen. Dat is nu gebeurd."

Hoopvol

Jolande Sap (GroenLinks) noemt het in een reactie  'hoopvol' dat de onderhandelingen zijn afgebroken.

"Het is goed nieuws als de onderhandelingen vastlopen, want dat zou nieuwe verkiezingen betekenen. In het belang van Nederland kunnen we beter doorgaan met een tijdelijk demissionair kabinet, dan een wankel kabinet dat slechte maatregelen neemt. We hebben verkiezingen nodig om te komen tot een coalitie die wel wil hervormen.''

Geen oordeel

Fractievoorzitter Kees van der Staaij, van de SGP  heeft "geen oordeel" over de afgebroken onderhandelingen. "Het zou gokken zijn, speculeren. Daar ben ik niet zo goed in. Ik weet niet wat er aan de hand is, daar ga ik ook niet over."

"Ik maak me nergens zorgen over. Het is prachtig weer, ik heb net een mooi debat gehad. Voor nu is het gewoon rustig afwachten tot er witte rook is bij het Catshuis.''

Breuklijn

Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie stelt dat er 'al wekenlang weinig schot in lijkt te zitten. "Nu lijkt er een breuklijn te liggen tussen VVD/CDA enerzijds en PVV anderzijds. Ik roep premier Rutte op zo snel als mogelijk zijn conclusies te trekken"

"De crisis vraagt om leiderschap en een breed gedragen aanpak. Ik nodig hem voor de zoveelste keer uit zijn crisisaanpak aan de Tweede Kamer voor te leggen en daar draagvlak te zoeken. Deze crisis is te groot voor partijbelangen.''

Pakket

De Europese Commissie heeft Nederland laten weten dat er uiterlijk 30 april een pakket moet liggen hoe Nederland zich aan de begrotingsregels in 2013 wil gaan houden. 

Het tekort in 2013 wordt door het Centraal Planbureau geraamd op 4,6 procent. Van Europa mag dit echter maximaal 3 procent zijn.

Premier Rutte wordt in het Catshuis bijgestaan door VVD-fractievoorzitter Stef Blok. CDA-vicepremier Maxime Verhagen onderhandelt samen met fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. 

PVV-leider Geert Wilders heeft fractiegenoot Fleur Agema aan zijn zijde.

Lees tweets over de afgebroken onderhandelingen op NUlive

Overleg Catshuis afgebroken