AMSTERDAM - Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van D66 gesteund waarin afstand wordt genomen van het Polenmeldpunt van de PVV.

De motie werd ook gesteund door het CDA.

De VVD, SGP en de PVV stemden tegen de motie. Hero Brinkman, die vorige week bekend maakte uit de PVV te stappen, stemde zoals hij eerder al had aangekondigd, voor.

Een meerderheid schaarde zich achter de mening van D66 dat door het meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen een hele groep mensen onnodig wordt weggezet.

Commotie

Over het meldpunt ontstond al veel commotie. Zo riep het Europees Parlement Rutte op namens de Nederlandse regering afstand te nemen van het ''betreurenswaardige initiatief''.

D66-leider Alexander Pechtold vroeg het kabinet in een brief uiteen te zetten hoe met de motie wordt omgegaan. Het kabinet heeft altijd gesteld dat het meldpunt de zaak is van een politieke partij en niet de mening van de regering over arbeidsmigratie weergeeft. Het CDA gaf eerder al aan dat het niet te spreken was over het initiatief van de PVV.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemde de uitspraak van de Kamer ''niet fraai. Ik baal er natuurlijk van."

Wilders ziet verder geen gevolgen voor de onderhandelingen die zijn partij met CDA en VVD voert over nieuwe bezuinigingen.

CDA

Ook het CDA verwacht dat het met de schade in het Catshuis wel zal meevallen. ''Dat zal zo'n vaart niet lopen'', aldus CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. ''Wilders heeft ons ook niet gevraagd om het meldpunt te starten. Hij heeft het recht zo'n initiatief te starten, wij hebben het recht om daar iets van te vinden.''

Van Hijum benadrukte dat zijn partij vanaf het begin tegen is geweest. Niet alleen omdat mensen volgens hem met het meldpunt onnodig worden weggezet, maar ook omdat Nederland er in het buitenland schade door oploopt. Volgens hem kan premier Mark Rutte in zijn internationale contacten nu wijzen op het standpunt van de Kamer.

Volg de berichten op Twitter via NUlive

Kamer veroordeelt Polenmeldpunt