DEN HAAG - VVD, CDA en PVV zullen de onderhandelingen in het Catshuis over miljardenbezuinigingen zo snel mogelijk afronden, maar premier Mark Rutte wil zich niet laten vastleggen op een datum.

Ondanks aandringen van de oppositie wilde hij dinsdag in de Tweede Kamer evenmin beloven dat er voor 30 april een resultaat ligt, de datum dat de Europese Commissie de begrotingsplannen van Nederland wil hebben.

''We laten ons niet bepalen door allerlei data'', aldus Rutte, die duidelijk maakte dat wat hem betreft de kwaliteit van de plannen voorop staat.

 ''Er zijn allerlei belangrijke data. Het allerbelangrijkste is dat we met een goed pakket komen en dat we eruit komen.''

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) maakte duidelijk sowieso voor 30 april iets in Brussel te zullen inleveren, ook als de onderhandelingen in het Catshuis nog niet zijn afgerond. ''Dat is mijn verantwoordelijkheid'', aldus De Jager. Hij wilde verder niet ingaan op vragen wat hij de Europese Commissie in dat geval kan melden.

Oppositie

Een groot deel van de oppositie eiste dat zij de begrotingsplannen moeten kunnen goedkeuren voordat het kabinet deze eind volgende maand aan de Europese Commissie stuurt.

PvdA, SP, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie willen bovendien dat premier Mark Rutte nog eens schriftelijk uitlegt of hij zich bij de onderhandelingen in het Catshuis aan de deadline van 30 april houdt en wat de gevolgen zijn als dat niet gebeurt.

Wientjes

Rutte wilde niet reageren op voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW die afgelopen zondag waarschuwde dat ons land met een pakket bezuinigingen en hervormingen moet komen om het vertrouwen van de financiële markten te behouden.

Het naleven van de Europese begrotingseis om volgend jaar geen hoger tekort te hebben dan 3 procent van het bruto binnenlands product is daarbij volgens Wientjes van groot belang.

Blok

Rutte  zei verder geen kwaad te zien in de woorden van VVD-fractievoorzitter Stef Blok over de hypotheekrenteaftrek maandagavond tijdens een politieke bijeenkomst in Drachten. 

Blok zei daar dat zijn partij geen voorstander is van aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek. Volgens Rutte heeft Blok daar niets gezegd over de lopende onderhandelingen met CDA en PVV in het Catshuis over extra miljardenbezuinigingen, maar heeft hij slechts geciteerd uit het VVD-verkiezingsprogramma.

''Er is gelekt uit het verkiezingsprogramma van de VVD''', aldus Rutte. Blok is met Rutte onderhandelaar in het Catshuis namens de VVD. Ook de PVV wil niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek.

Vertrouwen

Critici vinden dat de voortdurende discussie over de hypotheekrenteaftrek verlammend werkt voor de woningmarkt. Rutte zei dinsdag daarentegen geen reden te zien waarom mensen op dit moment niet een huis zouden kopen of verkopen.

Hij riep mensen op ''vertrouwen te hebben in de kracht van de Nederlandse economie''. ''We leven in een sterk land'', aldus Rutte.

Catshuisoverleg