SEOUL - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) kijkt tevreden terug op de nucleaire top in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Hij constateert een breed gedragen gevoel dat met samenwerking het gevaar van nucleair terrorisme en de illegale handel in nucleair materiaal moet worden tegengegaan.

''Soms bestaat van een top wel eens het beeld dat er veel wordt gepraat en weinig wordt besloten. Dat was hier zeker niet het geval'', aldus Rosenthal. Hij is bovendien verheugd dat Nederland de eerstvolgende nucleaire top in 2014 mag organiseren. Dat besluit hing al in de lucht en is dinsdag officieel bekrachtigd.

Top in Nederland

De minister beschouwt dat als ''een mammoetgebeurtenis'' vanwege de tientallen wereldleiders die met delegaties naar de top zullen komen. Rosenthal wilde nog niet ingaan op verdere bijzonderheden van de top in ons land, zoals de locatie.

De tweejaarlijkse top is een initiatief van de Amerikaanse president Barack Obama. Na Washington in 2010 was nu Seoul aan de beurt.

Met de Verenigde Staten, België en Frankrijk heeft Rosenthal in Seoul opnieuw afgesproken om het gebruik van hoog verrijkt uranium in de productie van medische isotopen verder te beperken.