AMSTERDAM - De kennis van Hero Brinkman over de partijfinanciering van de PVV is levensgevaarlijk voor de stabiliteit van de partij en dus een bedreiging voor het kabinet-Rutte. 

Dat zegt oud-VVD-Kamerlid Arend-Jan Boekestijn.

In een interview met NU.nl nam Brinkman vorige week afstand van de PVV-lijn om de partijfinanciering niet openbaar te maken. Volgens hem wordt de PVV gefinancierd door Amerikaanse lobbykantoren.

"Stel dat bekend wordt voor welk bedrag de Joodse lobby de PVV steunt of dat de buitenlandse politiek die Wilders voorstaat, wordt gefinancierd vanuit het buitenland", vraagt Boekestijn zich af. "Ik denk niet dat iedereen daar nu zo juichend over is."

Wetsvoorstel

In de Tweede Kamer ligt nu een wetsvoorstel om partijen te verplichten hun partijfinanciering openbaar te maken.

Boekestijn verliet in 2009 de Tweede Kamer nadat hij uit de school klapte over een onderhoud met koningin Beatrix.

Polen-meldpunt

Volgens Boekestijn is de kritiek van Brinkman, die vorige week uit de PVV-fractie stapte, op het Polen-meldpunt een sterk voorbeeld van hoe Brinkman Wilders in de wielen kan rijden.

"Hij heeft het populistisch opzetje van Wilders over het meldpunt virtuoos doorgeprikt. Dat leidt tot zetelverlies voor Wilders en dwingt hem om meer van zulk soort dingen te doen om gewoon aan de bal te blijven. En die zullen vervolgens worden doorgeprikt door Brinkman."

Dat kan Wilders en de PVV op de lange termijn schaden, stelt de VVD'er. "We hebben de moslims gehad, we hebben de moe-landers (Midden- en Oost-Europeanen, red.) gehad; er moet weer wat nieuws worden verzonnen. Maar op een gegeven moment wordt dat trucje toch een beetje sleets."

Voorzichtig

Maar de macht van Hero Brinkman ten opzichte van zijn voormalig fractievoorzitter kan zich ook tegen hem keren, verwacht Boekestijn. Er wordt namelijk veel gevraagd van het beheersingsvermogen van het afvallige PVV-Kamerlid,. 

"Brinkman moet ontzettend voorzichtig zijn. Hij moet zich niet te veel afzetten, maar ook niet te weinig want dan is hij onzichtbaar en kan hij zijn politieke toekomst vergeten", aldus de oud-VVD-parlementariër.

"Daarvoor moet je iemand hebben die niet ijdel is en die ontzettend goed op een pad kan blijven. En het is de vraag of Hero dat kan opbrengen natuurlijk. Ik denk dat dat heel moeilijk wordt."