AMSTERDAM - De Hoge Raad zal zich niet buigen over de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders.

De procureur-generaal gaat niet in op het verzoek van advocaat Gerard Spong om een zogeheten vordering tot cassatie in het belang der wet in te stellen, laat hij maandag weten.

"Dit rechtsmiddel is niet bedoeld om achteraf vast te stellen of de uitspraak in de concrete zaak juist of onjuist is geweest."

Het besluit heeft geen gevolgen voor Wilders, aangezien zijn vrijspraak al definitief was. Het Openbaar Ministerie stelde namelijk geen hoger beroep in nadat de politicus vorig jaar werd vrijgesproken van groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie van moslims en niet-westerse allochtonen.

Onherroepelijk

Als een rechtelijke uitspraak onherroepelijk is, dan kan de procureur-generaal nog wel aan de Hoge Raad de vraag voorleggen of de rechter in die uitspraak het recht goed heeft uitgelegd.

Het is niet bedoeld om een concrete zaak nog eens door de Hoge Raad te beoordelen, maar om een uitspraak te krijgen over een rechtsvraag, als de beantwoording daarvan 'wenselijk is vanuit een oogpunt van rechtseenheid of rechtsontwikkeling'.

Een vordering tot cassatie in het belang der wet wordt alleen ingesteld als die kan leiden tot een oordeel van de Hoge Raad dat van belang is voor de beoordeling van andere zaken. En de zaak-Wilders leent zich daar niet voor, heeft de procureur-generaal geschreven in een brief aan Spong.

Omstandigheden

Een belangrijke reden is dat de rechtbank de bijzondere omstandigheden sterk heeft laten meewegen. "Als het al mogelijk zou zijn een duidelijk afgebakende rechtsvraag aan de hand van het vonnis te formuleren, dan nog zou het lastig zijn op een dergelijke vraag een algemeen antwoord te formuleren", aldus de procureur-generaal.

Ook het feit dat Wilders is vrijgesproken, telt mee. De zogeheten verankerde onschuldpresumptie - iemand is onschuldig totdat het tegendeel is bewezen - is een reden om 'terughoudend' te zijn om cassatie in het belang der wet in te stellen tegen een vrijspraak, aldus de procureur-generaal.

Glans

Spong, die het verzoek had ingediend namens een aantal cliënten die het niet eens waren met de uitspraak, liet vorig jaar weten dat hij hoopte dat de Hoge Raad de 'glans van de vrijspraak' zou wegnemen.

Lees de laatste Twitterberichten over dit onderwerp op NUlive