AMSTERDAM - Minstens een op de zes woningcorporaties is niet voornemens om de huur van rijkere huurders te verhogen. 

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) wil scheefwonen tegengaan door de huur te verhogen van meer gefortuneerde huurders.

Niet alle woningcorporaties juichen dit plan toe. Ze vrezen dat de maatregel slecht uitpakt voor gezinnen en ondernemers.

Zo wordt bij de berekening van het jaarsalaris het inkomen van het hele gezin meegeteld, en dus ook van inwonende kinderen met een baan. Ondernemers met een wisselend inkomen kunnen ook de dupe worden van de maatregel.

Besluiten

Een op de drie corporaties moet nog besluiten of de huurverhoging voor huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro wordt opgelegd. Zestien procent van de huurders heeft een inkomen boven dat bedrag, blijkt uit het NOS-onderzoek. Het kabinet wil de huren voor deze groep per 1 juli verhogen.

Bovenop de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van 2,3 procent mogen corporaties de huren met maximaal vijf procent verhogen. Voor een woning van zeshonderd euro betekent dat een maandelijkse verhoging van dertig euro. De Kamer moet nog met de maatregel instemmen.