AMSTERDAM - Het vertrek van Hero Brinkman kost de PVV vier zetels. De partij van Geert Wilders zou, als er nu verkiezingen worden gehouden, 21 zetels krijgen.

Dat blijkt uit de laatste peiling van Maurice de Hond. De dinsdag uit de Tweede Kamerfractie gestapte Brinkman kan echter niet rekenen op de steun van veel PVV-kiezers. Hij zou slecht 0,5 procent van de stemmen krijgen.

Wel zijn er minder nieuwe kiezers en kiezers van andere partijen die op de PVV zouden stemmen. De aantrekkingskracht van de partij is volgens de peiling nu lager dan de laatste anderhalf jaar het geval is geweest.

Gelijk

De PvdA blijft deze week op 21 zetels staan en is daarmee even groot als de PVV. De PvdA deed het de afgelopen weken goed in de peilingen. Sinds Job Cohen vertrok als partijleider en Diederik Samsom hem opvolgde kreeg de partij er zeven zetels bij.

Een jaar geleden stonden de PVV en PvdA ook dicht bij elkaar, toen ging het om 25 zetels. Het verlies van de PVV zorgt voor een stijging van de VVD met 2 zetels, waardoor VVD nu 1 zetel hoger staat dan de SP en daarmee de grootste partij wordt.

Kans

Naast de stijging in zetels is de kans dat iemand op de PvdA stemt ook toegenomen. In januari was dat 22 procent en nu zegt 29 procent dat er een kans is dat ze op de partij zullen stemmen. Het gaat dan vooral om stemmers aan de linkerkant van het politieke spectrum.

Bij de VVD en PVV is de kans op een stem juist gedaald vergeleken met januari. Door een daling van 3 procent staan SP, VVD, D66 en PvdA dicht bij elkaar rond de 30 procent.

De PVV volgt op 22 procent en daarna komt GroenLinks met 19 procent. Bij het CDA is die score slechts 17 procent. Ook onder de eigen kiezers doet de partij het slechter. Nog maar 76 procent van de mensen die in 2010 op het CDA stemde geeft de partij nu nog een kans op een stem. Bij de VVD-kiezers van toen wordt de partij van Maxime Verhagen nog wel genoemd (14 procent).

Lees de laatste Twitterberichten op NUlive