AMSTERDAM - De PvdA wil niet met de coalitie van VVD en CDA in zee als de PVV weigert te hervormen.

Partijleider Diederik Samson reageert hiermee op een uitspraak van oud-VVD-minister Johan Remkes die zaterdag in NRC Handelsblad stelt dat VVD en CDA bij weigering van de PVV verder moeten met de PvdA.

Volgens Samsom wil Rutte nu hij zijn meerderheid kwijt is per voorstel steun zoeken bij de oppositie.

"Deze crisis los je echter niet op met losse plannetjes, maar met een samenhangend pakket aan solidaire hervormingen en maatregelen, om Nederland sterker uit de crisis te laten komen. Als Rutte voor zijn aanpak geen steun meer heeft moet hij terug naar de kiezer."

Brinkman

Eerder deze week vertrok Hero Brinkman uit de PVV, waardoor de coalitie van VVD en CDA en hun gedoogpartner PVV de meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn.

Dat maakt de politieke situatie er niet eenvoudiger op, aldus Remkes. "Maar een ding is nog belangrijker: samenwerking met de PVV wordt onmogelijk als deze partij blijft weigeren om tijdens de zwaarste economische crisis sinds de oorlog structurele ingrepen voor haar rekening te nemen." Als de overleggen in de ambtswoning van premier Rutte geen soelaas bieden dan is de PvdA een optie.

Remkes heeft overigens aangegeven voor een verandering van de coalitie geen nieuwe verkiezingen nodig te vinden. "Het zijn waandenkbeelden uit de jaren zeventig dat verkiezingen altijd noodzakelijk zijn. Die kunnen we er in de huidige economische crisis echt niet bij hebben."