HILVERSUM - Bill Gates is bang dat het kabinet-Rutte bezuinigt op ontwikkelingssamenwerking. De miljardair vreest dat als Nederland bezuinigt, andere landen zullen volgen.

Dat zei hij in een vrijdag verschenen interview met de NOS.

Volgens de omroep had Gates de NOS zelf benaderd om zijn zorgen te uiten over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld. ''Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen'', zei hij.

Onder leiding van premier Mark Rutte onderhandelen de coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV over extra miljardenbezuinigingen. De PVV wil dat het mes in ontwikkelingshulp gaat.

Goeds

''Ik heb gezien wat de Nederlandse hulp in Afrika en andere delen van de wereld voor goeds heeft gebracht'', zegt de oprichter van Microsoft tegen de NOS. ''De Nederlanders kunnen tevreden zijn over die steun. Ze moeten beseffen dat ze enorm gul zijn.''

Gates noemt als voorbeelden de hulp voor het maken en verspreiden van goedkope vaccins tegen ziekten en het uitdelen van muggennetten tegen malaria.

De puissant rijke Bill Gates steekt tegenwoordig veel energie en geld in liefdadigheid. Hij doet dat samen met zijn vrouw Melinda.