DEN HAAG - Premier Mark Rutte baalt er van dat hij weinig kan zeggen over de onderhandelingen over miljardenbezuinigingen in het Catshuis. Maar in het belang van het proces kan het niet anders, zei hij vrijdag.

''Ik baal er net zo van als u'', zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. ''Het liefst vertel ik wat u er allemaal gebeurt, maar in het belang van het proces.

En het is ingewikkeld, we hebben een groot probleem op te lossen. Eén van de grootste, zo niet het grootste probleem waar ooit een kabinet zich voor gesteld heeft gezien, ook in bijzondere politieke constellatie. Dus in het belang van het proces doe ik verder geen mededelingen.''

Inschatting

Rutte wilde ook geen inschatting geven van hoe lang de gesprekken in het Catshuis tussen VVD, CDA en PVV nog kunnen duren. ''Vorige week hebben we een half uur staan trekken en duwen'', bracht hij journalisten de persconferentie van vorige week in herinnering. ''Het lijkt me goed dat we dat Italiaans voetbal achterwege laten.''

Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet zei vrijdag bij BNR Nieuwsradio dat ze hoopt dat de gesprekken in het Catshuis snel tot resultaat leiden. ''Ik hoop dat het heel gauw gaat en dat we in Nederland snel weten waar we aan toe zijn en er weer gewoon gewerkt kan worden." Rutte wilde daar niet op reageren.

Rutte sloot zich aan bij vicepremier Maxime Verhagen die eerder zei dat het na het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV zaak is om meer partijen in de Tweede Kamer te overtuigen van de plannen die bedacht worden in het Catshuis.