DEN HAAG - Cora Bot, die zich deze week met Hero Brinkman afscheidde van de PVV in de Provinciale Staten van Noord-Holland, stapt per direct op als Statenlid.

Dat heeft de fractievoorzitter van de PVV, Dannij van der Sluijs, vrijdag gezegd.

 Volgens hem wilde Bot niet zeggen waarom ze hiervoor heeft gekozen. Van der Sluijs gaf wel aan dat Bot gezien alle commotie heeft besloten de handdoek in de ring te gooien. Eerder op de dag stelde Bot in een verklaring dat ze toch trouw zou blijven aan de PVV.

''Ik heb gekozen voor de PVV en dat blijf ik doen, ook uit naam van de ruim 8400 voorkeursstemmen. Mijn zetel is en blijft daarom voor de PVV'', stelde Bot. Van der Sluijs en ook de PVV-fractie in de Tweede Kamer gingen ervan uit dat ze daarmee Statenlid voor de PVV zou blijven.

Zetel

Arie-Wim Boer, die als zevende op de kandidatenlijst van de PVV stond, komt volgens Van der Sluijs nu als eerste in aanmerking om de zetel van Bot over te nemen. Boer, die fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend 2001 is, gaat komend weekeinde nadenken of hij voor de PVV of als zelfstandig lid aan de slag gaat in de Staten.

Hij zal in elk geval niet toetreden tot de groep van Brinkman, zei Bot vrijdag voor de microfoon van RTV Noord-Holland. Van der Sluijs zei van harte te hopen dat Boer voor de PVV kiest.

De PVV-fractie in Noord-Holland had zes leden. Brinkman, die dinsdag uit de PVV-Kamerfractie stapte, verliet woensdagavond samen met Bot en twee anderen de Statenfractie van de PVV.

Naam

Nadat Bot vrijdagochtend op haar besluit leek terug te komen, stelde de PVV-fractie in de Tweede Kamer dat daarmee de helft van de PVV’ers in de Staten in Noord-Holland trouw blijft aan PVV-leider Geert Wilders.

Onder welke naam Brinkman en zijn medestanders Monica Nunes en Gerton van Unnik actief worden in de Staten, is nog niet bekend. Brinkman onderzoekt welke namen mogelijk zijn.