DEN HAAG - De vreemdelingenpolitie gaat niet op illegalen jagen. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) verzet zich tegen het beeld dat er een jacht op illegalen wordt geopend.

De minister zei dat woensdag in de Tweede Kamer in een reactie op verwijten van een groot deel van de oppositie. Die valt over de afspraken die het kabinet met de politie heeft gemaakt om dit jaar 4800 illegalen op te sporen. Dat is 10 procent meer dan in 2010. De minister wil de dalende trend in het opsporen van illegalen stoppen.

Hij zegt dat de politie het vizier eerst richt op illegalen die zich met misdaad inlaten of overlast veroorzaken. Maar volgens GroenLinks heeft de politie daar niet genoeg aan om de afgesproken hoeveelheid te halen. Leers wierp tegen dat de aantallen jaren geleden ook al gehaald werden.

CDA-Kamerlid Raymond Knops zei dat het beeld van een klopjacht hem mateloos irriteerde. ,,Dat is echt totale onzin." Hij wees erop dat PvdA-bewindslieden als Job Cohen en Nebahat Albayrak ook al achter illegalen aan zaten.