DEN HAAG - Het komen tot een akkoord in het Catshuis is volgens CDA-fractievoorzitter Buma en PVV-leider Wilders moeilijker geworden.

Buma zei dinsdag tijdens het debat over de ontstane situatie na het vertrek van Hero Brinkman uit de PVV-fractie dat het pakket uit het Catshuis er nu nog overtuigender uit moet zien.

Door het vertrek van Brinkman heeft de coalitie geen meerderheid meer in de Tweede Kamer.

Ook PVV-leider Geert Wilders erkende dat het moeilijker wordt om tot een akkoord te komen dat op een meerderheid kan rekenen.

Wel zei hij: "We laten ons niet gek maken, we gaan met veel energie verder."

Verkiezingsstrijd

Nederland moet volgens premier Mark Rutte niet ten prooi vallen aan een verkiezingsstrijd nu ons land te maken heeft met zeer sterke economische tegenwind. Dat zou slecht zijn voor Nederland en slecht voor onze economie, zei premier Rutte.

Rutte zei dat hij zich sinds zijn aantreden elke dag de vraag stelt of zijn kabinet kan rekenen op voldoende steun om effectief te zijn. Die vraag heeft hij altijd met ja beantwoord en dat doet hij ook vandaag nog.

Catshuis

Rutte zei overtuigd te zijn dat de resultaten van de onderhandelingen in het Catshuis over extra ingrepen in de Kamer ''op een vruchtbare ontvangst'' kunnen rekenen. ''Ik heb geen aanleiding te denken dat de gebeurtenissen van vandaag zorgen voor een andere samenwerking met de Kamer.''

De premier wees erop dat het minderheidskabinet eerder bij andere onderwerpen ook moest zoeken naar steun bij wisselende partijen.

Wandeltempo

Rutte spreekt tegen dat de onderhandelaars in het Catshuis in een wandeltempo zouden besluiten over noodzakelijke miljardenbezuinigingen. Volgens hem is er ook veel overleg binnen partijen wat zich veelal voltrekt buiten het zicht van de camera's.

De onderhandelingen zijn 2 weken geleden begonnen. Een aantal dagen is er slechts een paar uur in het Catshuis onderhandeld.

Urgentie

Maar Rutte benadrukte dat de drie partijen in het Catshuis zich zeer bewust zijn van de urgente economische situatie. ''Een buitengewoon complex vraagstuk ligt voor'', aldus de premier. Er is volgens hem daarom behalve in het Catshuis ook veel overleg en rekenwerk op andere plekken nodig.

Woensdag zetten de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV hun onderhandelingen voort. Rutte wilde niet speculeren op een einddatum.

Ingewijden gaven bij de start van de onderhandelingen op 5 maart aan dat er voor zeker 3 weken tijd was ingeruimd. Inmiddels houden zij er rekening mee dat de gesprekken tot begin april kunnen doorgaan.

Weglachpremier

PvdA-leider Diederik Samsom zei tijdens het debat over de situatie na het vertrek van Brinkman dat het voor 'weglachpremier' Rutte tijd is om op te stappen.

Volgens Samsom is de chaos binnen 'deze houtje-touwtje-constructie compleet'. Hij roept Rutte op zijn ontslag aan te bieden aan de Koningin.

"Ondertussen laat Rutte nog steeds met een joviale lach weten dat er niks aan de hand is", aldus Samsom.

ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob hield Samsom voor dat nieuwe verkiezingen voor extra onzekerheid zorgt bij mensen.

Roemer

SP-leider Emile Roemer stelde echter: "Liever goede maatregelen later, dan slecht gedragen maatregelen nu."

Volgens Roemer kan het niet zo zijn dat we nog weken naar het Catshuis kijken, terwijl we niet weten of er nog wel sprake is van een meerderheid.

Hij stelt dat er geen enkele sprake is van draagvlak onder de bevolking voor de maatregelen van het kabinet-Rutte.

Blok

VVD-fractieleider Stef Blok spreekt tegen dat het kabinet instabieler is geworden. Volgens hem is er sowieso steun vanuit de Tweede Kamer nodig.

Samsom vroeg zich vervolgens af waar de gesprekken in het Catshuis dan over gaan.

Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold sprak van de 'plakbandcoalitie stilstand 2'. Volgens hem heeft het vertrek van Brinkman de al zwakke coalitie nog zwakker gemaakt. Ook verwijt hij het kabinet vooral te kaasschaven en niet te hervormen.

Sap (GroenLinks) stelt dat daadkracht nu belangrijk is, maar dat Rutte 'op eieren loopt'. "Van de SGP moet hij zijn liberale principes overboord gooien, van de PVV mag hij geen afstand nemen van het Polenmeldpunt."

Ze wil opheldering van Rutte hoe hij denkt de politieke samenwerking verder vorm te geven.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij benadrukte dat er voor de SGP geen reden is om een andere houding ten opzichte van dit kabinet in te nemen. "We blijven onafhankelijk en constructief."

Brinkman

Hero Brinkman zelf benadrukte dat hij zich niet kan voorstellen dat er geen akkoord uit het Catshuis komt waar hij zijn steun niet aan kan verlenen.

Debat Brinkman