AMSTERDAM - Hero Brinkman stapt uit de PVV-fractie. Dit heeft hij dinsdagmiddag tijdens een persconferentie in Den Haag bekendgemaakt.

"Al mijn pogingen om te democratiseren zijn gedwarsboomd. Ook heb ik moeite met de strategie van de PVV en het wegzetten van mensen", zo motiveert hij zijn keuze tijdens de persconferentie.

"De islam is een middeleeuwse ideologie, maar mensen kunnen niet worden weggezet als tweederangs burgers."

Toekomst

"Men wil moedwillig niet werken aan een PVV van de toekomst. Ik wil dat mijn kinderen over dertig jaar nog steeds op de partij kunnen stemmen." 

"Maar de deur naar verandering is continu dichtgegooid. Deze partij draait kennelijk maar om een man", aldus Brinkman.

Volgens de politicus heeft de PVV zonder Wilders als partijleider dan ook geen toekomst. "Die ene man heeft zo veel te vertellen in een fractie van 24 mensen, dat de standpunten over vijf jaar nog niet veranderd zullen zijn. Dat is volgens mij niet de manier waarop je democratie moet voeren."

Eenmansfractie

Brinkman zegt als eenmansfractie door te gaan in de Tweede Kamer, maar "zeer harde garanties" te geven het beleid van het kabinet-Rutte te blijven steunen. "Ik zal de coalitie absoluut niet laten vallen. Rutte en zijn team hebben mijn vertrouwen."

Hij zegt zich dan ook niet voor te stellen dat er redenen zouden zijn om de uitkomsten van het Catshuis-beraad over miljardenbezuinigingen niet te steunen. "De kans dat ik onoverkomelijke problemen zou zien, is ontzettend klein."

Zonder Brinkman zou het minderheidskabinet van VVD en CDA de steun van hebben van 75 zetels, één te weinig voor een meerderheid. Brinkman zal namens de PVV lid blijven van de Provinciale Staten in Noord-Holland.

Teleurgesteld

"Ik ben teleurgesteld, maar opgelucht. Ik koester geen wrok. Ik hoop dat Geert Wilders zijn dromen waar kan maken."

Brinkman liet Wilders per sms weten dat hij uit de fractie stapt. Die smste Brinkman terug dat "hij er oprecht spijt van had dat ik er mee stopte". "Ik heb Wilders oprecht als vriend gezien, en ik wil daar ook geen kwaad woord over horen."

Tegenslag

Wilders laat in reactie weten dat hij zich niet verraden voelt, maar het vertrek van Brinkman wel te betreuren. "Een triest moment en onnodig. Maar we zullen met dit feit moeten leven'', aldus Wilders.

Hij beschouwt het niet als een persoonlijke nederlaag, maar hij erkende dat het niet gelukt is ''de boel bij elkaar te houden''. ''Een tegenslag is het zeker.''

Ook laat Wilders weten dat hij door wil gaan met het minderheidskabinet. Ook volgens premier Mark Rutte is er geen enkele aanleiding voor nieuwe verkiezingen. "Het zou buitengewoon onverantwoordelijk zijn om nu over verkiezingen na te denken'', aldus Rutte in een reactie.

"Mijn opvatting is: dit is een minderheidskabinet en dat blijft ook zo.''

Verdonk

Brinkman sprak tijdens de persconferentie geruchten dat hij een nieuwe partij met Rita Verdonk op zou starten tegen.

Hij gaf toe dat de twee contact met elkaar hebben, maar over een nieuwe partij is volgens hem niet gesproken.

Volgens Brinkman gaat hij een 'zware tijd tegemoet'. "Het is een einde van een droom, waarbij ik wel de hoop koester voor misschien een nieuwe droom. Ik hou alle opties open."

Jongerenpartij

Brinkman was waarschijnlijk het meest recalcitrante Kamerlid in de PVV-fractie van Geert Wilders. Hij daagde de onomstreden partijleider regelmatig uit met pleidooien voor meer democratie in de partij en voor een jongerenorganisatie.

Brinkman verscheen zonder overleg met Wilders in televisieprogramma's als Pauw & Witteman. Ook stelde hij afgelopen weekend dat de PVV 'pervers' in elkaar zit, omdat Wilders in z'n eentje de kandidatenlijst bepaalt.

Meldpunt

Nadat vorige week een e-mail met kritiek op de PVV-website voor klachten over Polen en andere Oost-Europeanen was gelekt bleek de situatie onhoudbaar geworden. Dinsdagochtend was er in de PVV-fractie een vergadering over het meldpunt. Daar werd volgens Brinkman de mail niet behandeld.

"Ik ben er vast van overtuigd dat er mensen zijn die in de fractie op bepaalde facetten net zo denken als ik", aldus Brinkman. "Bijvoorbeeld over het meldpunt." Ook zegt hij moeite te hebben met het standpunt van de fractie over het dubbele paspoort.

Brinkman bevestigde tijdens de persconferentie dat hij een boek schrijft over de PVV-fractie.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 kreeg Brinkman bijna 19.000 voorkeursstemmen.

Debat

Dinsdag wordt er op verzoek van Diederik Samsom (PvdA) in de Tweede Kamer een debat gevoerd over het vertrek van Brinkman.

Alle fracties steunden een verzoek van PvdA-leider Diederik Samsom, behalve Hero Brinkman zelf. Die vond het niet nodig omdat hij het kabinet toch wil blijven steunen.

Lees de reacties

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Hero Brinkman stapt uit PVV-fractie