HILVERSUM - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher ''is niet van plan op te gaan voor het lijsttrekkerschap van de PvdA.''

Dat stelde hij maandagavond in het programma DWDD. De naam van Asscher wordt regelmatig genoemd als ideale lijsttrekker voor zijn partij in de Tweede Kamer.

Maar de sociaaldemocraat stelde met klem zich niet geroepen te voelen die taak bij de volgende Kamerverkiezingen te gaan vervullen.

''Ik ben heel blij met Diederik Samsom, de leider die we nu hebben gekozen met zo'n waanzinnig mandaat'', aldus Asscher.

Termijn

De politicus wil zijn periode als wethouder in Amsterdam afmaken, zelfs als de partij eerder een beroep op hem zou doen. ''Ik ben wel lid van de Partij van de Arbeid, maar verder ben ik van mijzelf’’, stelde hij.

''Je mag als partijlid ‘nee’ zeggen in zo’n geval. Ik ga pas in de zomer van 2013 nadenken over wat ik na mijn termijn als wethouder wil gaan doen.’’ Asscher voegt er wel aan toe dat je nooit nooit moet zeggen.

Minister

Ook een tussentijdse overstap naar Den Haag om minister te worden, mocht de PvdA na de volgende verkiezingen in een kabinet belanden, staat voor Asscher ''voorlopig niet’’ op de agenda. Hij erkende aan het slot van het gesprek wel ''dat je nooit nooit moet zeggen''.

In 2014 zijn er nieuwe verkiezingen voor de Amsterdamse gemeenteraad. Als het kabinet-Rutte de rit uit zit, zijn er pas het jaar daarna nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer.