AMSTERDAM -  Het aftreden van Job Cohen en de verkiezingen binnen de partij heeft de PvdA veel voordeel opgeleverd. Binnen vier weken is de PvdA in de Tweede Kamer zeven zetels gestegen en twee daarvan zijn er deze week bijgekomen.

De partij zou nu uitkomen op 21 Kamerzetels, blijkt uit de nieuwste peiling van Maurice de Hond.

De stijging van de PvdA heeft ervoor gezorgd dat de SP en D66 ieder drie zetels zijn gedaald, aldus De Hond zondag. De SP zou bij verkiezingen nu uitkomen op 30 zetels in de Tweede Kamer en is daarmee nog wel de grootste partij.

Uit de peiling blijkt dat de VVD langzaam aan het wegglijden is. De liberalen komen uit op 29 zetels, de laagste score sinds het aantreden van het kabinet Rutte. Gedoogpartij PVV zit juist in de lift en noteert deze week twee zetels winst. Sinds de start van het omstreden meldpunt Oost- en Midden-Europeanen vijf weken geleden is de partij van Geert Wilders zelfs vijf zetels gestegen en komt daarmee op 25 zetels.

Vertrouwen

De Hond heeft ook de meningen over de nieuwe PvdA-leider Diederik Samsom gepeild. Van de potentiële PvdA-kiezers vindt 74 procent de verkiezing van Samsom een verstandige keuze van de partij. Ook met het vertrouwen in Samsom zit het wel goed. De PvdA’er krijgt een rapportcijfer van 5,5 en staat daarmee op de derde plek na Emile Roemer (6,8) en Alexander Pechtold (5,9).

Uit de peiling blijkt verder dat 58 procent van de PvdA-kiezers vindt dat de partij niet moet instemmen met de nieuwe Europese overeenkomst waarbij het begrotingstekort in 2013 naar 3 procent teruggebracht moet worden.

Zowel Plasterk als Samsom vinden dat Nederland het deze maand door de regeringsleiders ondertekende begrotingsverdrag niet moet ratificeren als Brussel volgend jaar geen soepelheid betracht bij het begrotingstekort.