AMERSFOORT - De slechte verhoudingen die de afgelopen weken ontstonden tussen de politiek en het onderwijsveld zijn zaterdagmorgen weer gladgetrokken.

De ChristenUnie had een bijeenkomst georganiseerd in Amersfoort.

Daar waren bijna alle politieke partijen, minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) en de onderwijsbonden aanwezig.

Minister Van Bijsterveldt is tevreden en stelt dat de lucht is geklaard. ''Het debat kan nu door. We hebben met zijn allen immers hetzelfde doel, het beste uit de kinderen te halen. Daarvoor moeten we elkaar met respect behandelen.”

Verstoord

De sfeer tussen politici en de onderwijsbonden raakte de afgelopen weken behoorlijk verstoord. Met name de VVD en PVV waren beledigd door de persoonlijke manier waarop bestuurder Marten Kircz van de Algemene Onderwijsbond (AOb) kritiek leverde op de kabinetsplannen. Eerder deze week stuurde de bond al een excuus.

VVD-Kamerlid Ton Elias noemde het excuus na afloop ''laat en dunnetjes'', maar hij wil nu verder focussen op de inhoud. ''Daarover zijn we het nog lang niet eens. De politiek gaat over de manier hoe het onderwijs wordt ingericht. De sector hoort dat democratische besluit te volgen.”

Gezichtsverlies

Daar klaagt AOb-voorzitter Walter Dresschner, die de sfeer op de bijeenkomst goed noemde, juist over. ''De politiek neemt de besluiten, maar kan een verkeerd besluit niet terugdraaien omdat ze dan gezichtsverlies lijdt. Het lijkt me goed als we daar iets aan konden doen."

Minister Van Bijsterveldt hoopt dat de AOb alsnog een excuus stuurt naar PVV'er Harm Beertema, die zich samen met Elias stoorde aan het bericht dat tot in de klas is verteld dat de VVD en PVV het onderwijs kapot zouden maken. Beertema vond het excuus nu onvoldoende en wilde zaterdag niet komen.

De VVD neemt in ieder geval het initiatief voor de volgende bijeenkomst volgend jaar half maart, kondigde Elias zaterdag aan.

Lucht lijkt weer geklaard in onderwijs