AMSTERDAM - Ronald Plasterk zal zich weer richten op zijn taak als woordvoerder financiën nu hij de strijd om het partijleiderschap verloren heeft van zijn fractiegenoot Diederik Samsom.

Plasterk zei blij te zijn met het vertrouwen dat hij van ongeveer een derde van de stemmers heeft gekregen. ''Het is een heldere uitslag. De leden mogen stemmen en dan kun je winnen of verliezen."

Volgens Plasterk is er de afgelopen weken een ''eerlijke en open strijd'' gevoerd. "Ik heb er volledig vrede mee dat het op een goede manier is gegaan.'' 

Martijn van Dam

Martijn van Dam liet na afloop van de uitslag weten niet verrast te zijn. Volgens Van Dam was er een "piepkleine" kans dat de PvdA nu al klaar zou zijn voor zijn vernieuwingsagenda.

Toch is hij ervan overtuigd dat de PvdA op termijn die vernieuwing aan zal gaan. "Maar dat zal gepaard gaan met het voeren van debatten die lastig liggen bij onze achterban."

Nebahat Albayrak wil na haar nederlaag in de Kamerfractie bijdragen aan een succesvol leiderschap voor Samsom. Net als Van Dam proeft ze een sfeer van een nieuw begin voor de PvdA.

Samenwerking

De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher verheugt zich op de samenwerking met de nieuw gekozen politiek PvdA-leider Diederik Samsom.

Dat liet hij weten via een tweet, waarin hij Samsom feliciteerde met zijn overwinning. Asscher wordt zelf veel genoemd als potentiële toekomstige lijsttrekker voor PvdA.

Linkse partijen

Ook Jolande Sap, fractievoorzitter GroenLinks, brengt haar felicitaties over: "Met zijn achtergrond heeft GroenLinks er een groene bondgenoot bij", zo schrijft ze.

SP-leider Emile Roemer zegt eveneens uit te zien naar samenwerking met Samsom: "Hard nodig tegen dit afbraakkabinet."

PVV

PVV-leider Geert Wilders geeft schriftelijk door. "Ik feliciteer hem met zijn uitverkiezing en zijn nieuwe Job :-).''