AMSTERDAM - Diederik Samsom is de nieuwe leider van de PvdA. Hij kreeg bij een verkiezing onder de leden de meeste stemmen.

Dat is vrijdag door partijvoorzitter Hans Spekman bekendgemaakt in de Rode Hoed in Amsterdam.

Samsom is door de PvdA-leden gekozen met 54 procent van de stemmen. Samsom liet zijn grootste concurrent Ronald Plasterk (31,6 procent) ruim achter zich. Nebahat Albayrak haalde 8,2, Martijn van Dam 3,9 en Lutz Jacobi 2,3 procent van de stemmen.

Opkomst

De opkomst bij de verkiezingen was met 68,8 procent een record. Tot nu toe was de hoogste opkomst 54 procent, bij de verkiezing van Wouter Bos. De benoeming moet zaterdag formeel nog door het PvdA-congres bekrachtigd worden.

Trots

Samsom liet weten zich een "trotse, dankbare en strijdbare" nieuwe leider van de PvdA te voelen. Hij wil de oppositie krachtig gaan voeren.

"We zullen de strijd aangaan tegen het onverstandige en soms ronduit onfatsoenlijke beleid van het kabinet Rutte. Ik zie die strijd met vertrouwen tegemoet", aldus Samsom.

Hervormingen

"Onze oppositie zal meer zijn dan dat alleen. We zullen met hervormingen komen: eerlijk delen, kansen bieden, vooruitgang creëren. Onze alternatief gaat verder dan de economische agenda." 

"We zetten in op versterking. De agent, de onderwijzer en de verpleger, dat zijn onze geluksmachines. Het herstel van de publieke zaak moeten we weer tot onze prioriteit maken. We zullen Nederland laten zien dat er een andere manier uit de financiële crisis bestaat", aldus Samsom.

Prachtige verkiezingsstrijd

Volgens Samsom heeft de PvdA tijdens de verkiezing weer laten zien "wat de partij allemaal in huis heeft". "Ik ben dankbaar voor het vertrouwen van de leden en dankbaar voor de prachtige verkiezingsstrijd."

De PvdA-fractie zal volgens Samsom niet uiteenvallen door de verkiezingsstrijd. "We hoorden de uitslag tien minuten eerder dan de rest van Nederland. In die tien minuten was duidelijk: er is niks aan de hand."

De leden van de Partij van de Arbeid hadden na het vertrek van Job Cohen enkele weken geleden, een week om te kiezen tussen Albayrak, Van Dam, Jacobi, Plasterk en Samsom.

Plasterk

Plasterk zegt zich weer richten op zijn taak als woordvoerder financiën nu hij de strijd om het partijleiderschap verloren heeft.

Plasterk zei blij te zijn met het vertrouwen dat hij van ongeveer een derde van de stemmers heeft gekregen. ''Het is een heldere uitslag. De leden mogen stemmen en dan kun je winnen of verliezen." 

Van Dam

Martijn van Dam liet na afloop weten van de uitslag weten niet verrast te zijn. Volgens hem was er een "piepkleine" kans was dat de PvdA nu al klaar zou zijn voor zijn vernieuwingsagenda.

Toch is hij ervan overtuigd dat de PvdA op termijn die vernieuwing aan zal gaan. "Maar dat zal gepaard gaan met het voeren van debatten die lastig liggen bij onze achterban.

Van Dam toonde zich na afloop kritisch over samenwerking met de SP, waar Samsom wel mogelijkheden in ziet.

"Ik vind dat de SP geen eerlijke politiek voert. Daar ben ik allergisch voor", aldus de PvdA'er. "Je kunt niet volhouden dat je gewoon zo door kunt gaan zonder de begroting op orde te brengen."

Van Dam zegt niet te geloven dat de SP de stap kan maken naar 'realistische politiek'. "Samsom is daar optimistischer over."

Lees meer reacties

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive

Samsom nieuwe leider PvdA