STRAATSBURG - Het Europees Parlement (EP) in Straatsburg doet een krachtig beroep op premier Mark Rutte om het PVV-meldpunt over Midden- en Oost-Europeanen te veroordelen. De Europese Commissie steunt de oproep.

Het Parlement wil dat Rutte namens de Nederlandse regering afstand neemt van het ''betreurenswaardige initiatief''. Dat staat in een ontwerptekst van de resolutie die een overgrote meerderheid van het parlement donderdag wil aannemen.

Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) benadrukte dinsdagmiddag dat de Europese Commissie de oproep steunt.

Reding veroordeelde het meldpunt eerder al als ''openlijke oproep tot intolerantie''. Zij toonde zich verheugd over de afkeurende reacties van Nederlanders op de website. De commissaris wil weten of er stappen tegen het meldpunt mogelijk zijn wegens het aanzetten tot haat.

Ze benadrukte dat de Europese Commissie niet in de plaats wil treden van de Nederlandse justitie.

Discriminatie

Het EP wil ook dat de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden de PVV-website veroordeelt als belediging van Europese waarden en principes. Volgens het EP ondermijnt het meldpunt de vrijheid van verkeer en werkt het discriminatie in de hand.

De grote partijen in het parlement bereikten dinsdagmiddag in principe overeenstemming over de tekst. Het komt niet vaak voor dat het EP zich in een resolutie richt op één bepaald land. Onder de opstellers zijn de christendemocratische fractie waarvan het CDA deel uitmaakt en de liberale fractie waarin VVD en D66 zijn vertegenwoordigd.

Haat

Het parlement wil ook dat de Nederlandse regering onderzoekt of de website heeft geleid tot meer haat en discriminatie.

Rutte kan zich niets aantrekken van de resolutie. De premier weigert tot nu toe te reageren op de PVV-website omdat die een initiatief is van een politieke partij en niet van de overheid.

Volg Twitterberichten over Rutte via NUlive