DEN HAAG - De PvdA dreigt de steun voor het Europese begrotingspact in te trekken als Brussel volgend jaar geen soepelheid betracht bij het Nederlandse begrotingstekort.

Als de Europese Commissie van Nederland blijft eisen dat het tekort in 2013 weer maximaal 3 procent is, moet Nederland het deze maand door de regeringsleiders ondertekende begrotingsverdrag niet ratificeren.

Dat zegt Ronald Plasterk, behalve financieel woordvoerder van de PvdA ook kandidaat voor het fractievoorzitterschap.

Zijn belangrijkste tegenstrever voor die post, Diederik Samsom, is het met Plasterk eens in een gesprek in NRC Handelsblad.

Meerderheid

Als de PvdA de steun voor het begrotingspact intrekt, heeft het kabinet op dit punt geen meerderheid meer, omdat ook gedoogpartner de PVV tegen is.

Plasterk zei dinsdag dat het begrotingspact een groeipact moet zijn, geen ''wurgpact''. Premier Mark Rutte moet van hem naar Brussel om meer soepelheid te eisen voor volgend jaar.

Schadelijk

Hij rekende dinsdag voor dat 15 miljard euro bezuinigd moet worden om aan de EU-regels te voldoen. Dat is volgens hem schadelijk voor de economie. Nederland zakt dan verder in een recessie. Uitzonderingen op de EU-regels zijn mogelijk bij uitzonderlijke omstandigheden.

Premier Mark Rutte verwees daarvoor eerder naar grote overstromingen of aardbevingen, maar Plasterk wil dat ook bijzondere economische tegenwind daar onder valt. ''Het pact is oké, maar de uitzonderingen daar hechten we aan.''

Hervormen

Plasterk wil dat Nederland in 2015 wel op een begrotingstekort van 3 procent uitkomt, maar daarvoor moeten er eerder structureel hervormd worden. Nederland zou wat hem betreft 1 of 2 jaar de ruimte moeten hebben om naar die 3 procent toe te groeien.

Als de Europese Commissie dat weigert, moet Nederland het euroverdrag over meer begrotingsdiscipline voorlopig niet ratificeren, vindt Plasterk.

Het euroverdrag treedt in werking zodra het door 12 eurolanden is geratificeerd. De Kamer zal de goedkeuringswet waarschijnlijk nog voor de zomer behandelen. 

Lees alles over de schuldencrisis