AMSTERDAM - Het Europees Parlement neemt deze week mogelijk een resolutie aan waarin het Polenmeldpunt van de PVV scherp wordt veroordeeld.

De website is een 'affront tegen Europese waarden en principes', valt althans op te maken uit een concepttekst van de resolutie, die de correspondent van de Wereldomroep in Brussel op zijn website heeft geplaatst.

Het meldpunt voor overlastgevende Midden- en Oost-Europeanen, zoals de website officieel heet, druist volgens deze tekst in tegen 'alle fundamentele Europese waarden' zoals vrijheid en het respect voor mensenrechten.

Ook ondermijnt de website de grondvesten van de EU: pluralisme, non-discriminatie, tolerantie, gerechtigheid, solidariteit en vrijheid van beweging.

Wet

De resolutie roept de Nederlandse regering verder op om te onderzoeken of de website in strijd is met de wet. De Europese Commissie moet onderzoeken of het meldpunt niet indruist tegen Europese regelgeving.

Het parlement debatteert dinsdag in Straatsburg over het Polenmeldpunt; de stemming is donderdag.

Schulz

De voorzitter van het Europees Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, noemde de inhoud en strategie van de website eerder al 'onacceptabel'.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tot nu toe geweigerd om het meldpunt van zijn gedoogpartner Geert Wilder te veroordelen. Het is een initiatief van een politieke partij en geen regeringsaangelegenheid.