DEN HAAG - Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt niet dat comazuipers de kosten van hun ziekenhuisopname zelf moeten betalen.

Dat zegt ze in de Volkskrant van maandag.

Topman Herre Kingma van Medisch Spectrum Twente kwam vorige week met de suggestie, maar de minister wijst die af: ,,Spoedeisende hulp in het ziekenhuis hoort bij de basisverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd.'' Dus heeft iedereen er gewoon recht op, aldus Schippers.

Ze is ook bang voor willekeur in de behandeling van mensen die andere risico's nemen door roken, drugs, te hard rijden, onveilige seks, overgewicht en werkdruk.

Werkweken

"Mannen van middelbare leeftijd met werkweken van 80 uur en een jonge vriendin... Ik bedoel maar: dat moet je niet willekeurig invullen. Het is immers een verplichte verzkering."

Daarbij is het ook allemaal slecht te controleren wie wat waardoor heeft opgelopen, denkt de minister. Verder zouden mensen aan de onderkant in de samenleving misschien nog meer zorgtoeslag moeten krijgen omdat ze meer zelf moeten betalen. Er wordt in die regionen vaak wat minder gezond geleefd.

Schippers organiseert binnenkort een rondetafelconferentie met hulpverleners, politie, bestuurders, kroegbazen en verzekeraars over een doeltreffende aanpak van comazuipen en ander alcoholmisbruik. Hierbij komen ook aspecten als overlast en de maatschappelijke kosten die het met zich meebrengt, aan de orde, aldus haar zegsman.