DEN HAAG - Voor de meeste onderwerpen die voorbij komen in de Tweede Kamer, geldt dat de VVD het eens is met de SGP.

Dat zei premier Mark Rutte zaterdag tijdens een speech bij de SGP jongerendag in Utrecht.

"Als liberaal zijn er natuurlijk terreinen waar we over van mening verschillen, maar aangaande het overgrote deel van de onderwerpen zijn we het eens met de SGP", aldus Rutte.

"Net zoals de SGP worden we onrustig van overheidsfinanciën die uit de pas lopen, zijn we voorstander van een kleine overheid, willen we veiligheid op straat en een fatsoenlijk migratiebeleid."

Goede samenwerking

Rutte benadrukte dat hij het bijzonder vindt om bij de jongerendag te zijn. "We hebben altijd goed samengewerkt met de SGP, ook in de Eerste Kamer."

Hij ontkende dat hij in de eerste plaats naar de jongerendag kwam om de samenwerkingsbanden met de SGP nog eens extra aan te halen. De coalitie is in de Eerste Kamer van de SGP afhankelijk om meerderheden te krijgen voor de kabinetsplannen.

Gelovig

Wat betreft zijn eigen achtergrond zei Rutte tijdens de bijeenkomst: "Ik ben ook gelovig. Het geloof is voor mij iets heel persoonlijks, het is een van mijn drijfveren." 

"Voor mij is heel belangrijk dat het liberalisme wortelt in de joods-christelijke beginselen. Dat staat nu ook weer in de VVD-beginselenverklaring, omdat het zo wezenlijk is."

PVV

Rutte sprak lovende woorden over gedoogpartner PVV. "De PVV is een stoere club", stelde hij.

"Hoewel de partij ook maatregelen moest accepteren die ingaan tegen het eigen verkiezingsprogramma, heeft de PVV wel laten zien verantwoordelijkheid te nemen."

Motie

De premier nam een motie aan van de SGP jongeren, waarin van godsdienstvrijheid een speerpunt wordt gemaakt in het buitenlands beleid, en druk wordt uitgeoefend op regimes die christenen onderdrukken, door bijvoorbeeld handelsembargo's in te stellen.

Bij de SGP jongerendag in Utrecht zijn ruim 1500 leden aanwezig.

Lees hier het interview met Jacques Rozendaal, voorzitter SGP jongeren: 'CU had gedoogrol SGP kunnen vervullen'.