AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) is het ermee eens dat het totaal ongepast is dat de vertrokken topman van woningcorporatie Vestia, Erik Staal, ruim 3,5 miljoen euro meekrijgt.

"Daar ben ik net zo boos over als iedereen", zei hij vrijdag in het wekelijkse televisiegesprek met de minister-president.

Rutte gaf op de vraag hoeveel loon een directeur van een woningcorporatie hoort te krijgen aan zijn eigen salaris al behoorlijk hoog te vinden.

Netto vangt hij maandelijks zesduizend euro, gaf hij aan. "Dat vind ik heel veel geld. Als ik daarvoor deze baan kan doen, kan een directeur van Vestia daar ook prima van functioneren."

Onderzoek

De premier zei blij te zijn dat er onderzoek naar de situatie bij Vestia plaatsvindt. Hij vindt het terecht dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) daarover heeft gezegd te hopen en verwachten dat daar strafbare feiten uit naar boven komen. "Wat daar gebeurd is, is natuurlijk verschrikkelijk."

Vestia, met ongeveer 89 duizend woningen een van de grootste corporaties van Nederland, kwam in acute geldproblemen door te speculeren met risicovolle financiële producten. Verantwoordelijk topman Erik Staal, die ruim een half miljoen euro per jaar verdiende, ruimde het veld en kreeg 3,5 miljoen euro mee.