DEN HAAG - Nederlandse militairen gaan in de Afghaanse provincie Kunduz definitief geen agenten van de grenspolitie en ook geen agenten van buiten de provincie trainen.

Het kabinet legt zich er definitief bij neer dat er in Nederland onvoldoende politieke steun is om de missie uit te breiden.

''We gaan de activiteiten niet in soort uitbreiden'', zei minister Hans Hillen van Defensie vrijdag na afloop van de ministerraad. Wel zal volgens hem worden geprobeerd om binnen het mandaat zoveel mogelijk te doen.

Maar de Nederlanders gaan de provincie niet uit en ook niet naar de grenspolitie, benadrukte de minister. Hij vindt het voor Afghanistan jammer dat de Nederlanders niet meer gaan doen. Maar Hillen zei dat hij heeft te rekenen met de politieke verhoudingen en beperkingen.

Met name GroenLinks en de ChristenUnie waren tegen de uitbreidingsplannen, omdat de grenspolitie te militair zou zijn. Bovendien is het moeilijk rekruten buiten Kunduz te blijven volgen, zoals de Kamer wil. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie maakten destijds met hun steun de politietrainingsmissie mogelijk. Gedoogpartij PVV, de PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn er tegen.