DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden over het akkoord dat Griekenland met private schuldeisers heeft gesloten.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) is tevreden over het akkoord dat Griekenland met private schuldeisers heeft gesloten.

''Gelet op wat er allemaal is misgegaan, proberen we nu alles zoveel mogelijk te herstellen en dan is dit wel een belangrijke en een goede en noodzakelijke stap'', zei De Jager vrijdag voor aanvang van de wekelijkse ministerraad.

Toekomst

''Ik ben in elk geval tevreden dat er binnen de mogelijkheden er het meeste uit hebben gehaald'', aldus de CDA-minister. Hij houdt nog wel een kleine slag om de arm, want met Griekenland ''weet je het nooit zeker. Ook niet wat de toekomst ons brengt''.

De Jager wil alle informatie van Griekenland en van de Europese Commissie goed bestuderen en daar later vrijdag telefonisch over overleggen met collega's uit de eurolanden voor hij een definitief oordeel velt.

''Nederland heeft zich hier heel erg voor ingezet'', zei De Jager over de schuldkwijtschelding. ''Dit is voor ons een harde eis en het is belangrijk te zien dat aan die eis, waar een heel jaar aan is gewerkt, dat daar aan tegemoet gekomen lijkt te worden.''

''Het is niet goed dat een land niet aan zijn verplichtingen kan voldoen, maar beter dit dan een te groot risico dat ze ook niet terug kunnen betalen op leningen aan landen. Het echte wanordelijke faillissement waar we zo voor vreesden, dat lijkt met deze maatregelen nu afgewend te zijn.''

Voorwaarde

De schuldkwijtschelding door vooral banken betekent dat de Griekse schuld met 107 miljard euro teruggebracht wordt en het land meer kans heeft om uit de crisis te komen.

Voor Nederland was dat een keiharde voorwaarde om in te stemmen met het tweede reddingspakket van 130 miljard euro van Europese landen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Nederland had anders geen handtekening gezet, zei De Jager vrijdag. ''Mede die dreiging is voldoende geweest voor de banken om dan toch in groten getale vrijwillig deze stap te nemen.''

Succesvolle omruil

Premier Mark Rutte noemt het ''goed nieuws'' dat Griekenland met private schuldeisers een akkoord heeft. ''Er is een belangrijke stap gezet met deze, wat het lijkt, succesvolle omruil'', zei Rutte vrijdag na de wekelijkse ministerraad.

Het akkoord betekent dat wat Nederland betreft aan ''een heel grote randvoorwaarde'' is voldaan voor definitieve instemming met het tweede reddingspakket voor Griekenland van 130 miljard euro, aldus Rutte. Hij verwacht een akkoord daarover tussen de 17 eurolanden in de komende week.

Details over het Griekse akkoord

Alle berichten over Griekenland en de schuldencrisis in ons nieuwsdossier