DEN HAAG - Diederik Samsom lijkt steeds waarschijnlijker de opvolger van Job Cohen als partijleider van de PvdA.

Dat blijkt uit de recentste peiling van Maurice de Hond onder potentiële PvdA-stemmers. Bijna de helft heeft Samsom (48 procent) als eerste keus.

Twee weken geleden moest hij het nog doen met 30 procent, al was ten tijde van de peiling nog niet bekend dat Lutz Jacobi zich zou kandideren. Ook was er toen een groter percentage zonder voorkeur.

Ronald Plasterk stond toen nog bovenaan met 33 procent. Hij is deze week teruggevallen naar 31 procent.

Albayrak

Ook Albayrak verliest terrein (van 13 naar 7 procent). Dit wordt mogelijk deels verklaard door de 'vrouwenstemmen' die nu deels naar Jacobi gaan. De Friezin blijft overigens steken op 3 procent, evenals vorige week.

Martijn van Dam haalt in de peiling van De Hond maar 6 procent de stemmers binnen. 5 procent weet het (nog) niet.

Sinds woensdag hebben de leden van de PvdA een week lang om een voorkeur bekend te maken. Vrijdag de 16e wordt de winnaar bekend gemaakt.

Geschikt

Van de potentiële PvdA-stemmers vindt maar liefst 79 procent Samsom geschikt als PvdA-leider. Ook Plasterk scoort op deze stelling goed, de overige kandidaten beduidend minder.

Plasterk komt als beste uit de bus om premier te worden (65 procent). Minder dan de helft ziet Samsom als premier.

Op de stellingen rond het groot maken van de PvdA, het weerstand bieden tegen Wilders en het kiezers weghalen bij de SP scoort Samsom continu het hoogst.