DEN HAAG - De Tweede Kamer wil een nieuwe brief van verkeersminister Melanie Schultz over de winterse problemen op het spoor begin februari.

De VVD-bewindsvrouw schreef er al eerder een brief over, maar daarin repte ze alleen over storingen (zoals vastgevroren wissels) die van invloed waren op de uitgeklede winterdienstregeling.

Woensdag kwam een interne evaluatie van NS naar buiten waarin sprake was van veel meer storingen. Onder leiding van Ineke van Gent (GroenLinks) wil de Kamer daar snel meer duidelijkheid over.

Uiterlijk dinsdag wil ze de nieuwe uitleg hebben. Eventueel volgt later nog een apart debat over de kwestie, spraken de Kamerleden af.

Problemen

De lage temperaturen en vele sneeuwbuien zorgden voor grote problemen op het spoor. NS voerde de uitgeklede dienstregeling in, waardoor werd geprobeerd om zo veel mogelijk treinen toch te laten rijden.

Op 3 en 4 februari zich respectievelijk 272 en 390 storingen in de infrastructuur voor, bleek woensdag uit de NS-evaluatie. Schultz schreef echter in haar brief op 9 februari dat er op die dagen 23 en 39 wisselstoringen waren, en voegde daaraan toe dat dat storingen binnen de winterdienstregeling waren.

Misverstanden

''De minister laat opnieuw misverstanden ontstaan over cijfers die zij aan de Kamer heeft geleverd'', vindt Van Gent desondanks. ''Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de minister de zaken te rooskleurig voorspiegelt.''

Volgens een woordvoerder van de minister is de Kamer niet onvolledig geïnformeerd. ''In de Kamerbrief over het winterweer is de Kamer geïnformeerd over de storingen aan wissels die direct van invloed waren op de dienstregeling en de vertraging hebben veroorzaakt'', zegt hij.

''Niet relevant zijn storingen aan wissels die door de aangepaste dienstregeling 'buiten gebruik' zijn gesteld of die op plekken liggen waar ze niet nodig zijn, bijvoorbeeld emplacementen van voormalige fabrieken, of havens.''