DEN HAAG - In de Tweede Kamer leven zorgen over de terugloop van vaste contracten die nieuwe werknemers nog krijgen.

Oppositiepartijen PvdA en D66 hebben woensdag opheldering gevraagd aan het kabinet over cijfers van uitvoeringsinstituut UWV.

Hieruit bleek deze week dat vorig jaar nog 2000 arbeidskrachten direct in vaste dienst zijn aangenomen, tegen 83.000 een jaar eerder.

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya spreekt van ''schokkende cijfers''. Zij wil snel actie van het kabinet. ''Als we het ontslagrecht moderniseren, durven werkgevers mensen weer een vast contract aan te bieden'', aldus Koser Kaya.

Doorgeschoten

PvdA-politica Mariëtte Hamer meent juist dat de flexibiliteit op de arbeidsmarkt is doorgeschoten. In vragen aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zegt ze te vrezen dat ''werknemers steeds meer als inwisselbare productiemiddelen ten dienste van het bedrijf worden gezien, in plaats van als mensen die een bepaalde inkomenszekerheid voor hun toekomst nodig hebben.''

Ook de vakbeweging is geschrokken van het UWV-onderzoek. De FNV ziet het als ''een wake up call'' en als bevestiging dat de flexibilisering doorslaat. Volgens het CNV lijkt het er sterk op dat het kabinet de groei van flexibele contracten aanjaagt.

Opvallende ontwikkeling

Volgens een UWV-woordvoerder is er sprake van een opvallende ontwikkeling. De daling van het aantal vaste contracten met 97 procent noemt het UWV weliswaar spectaculair, maar het lijkt er volgens het uitvoeringsinstituut ook op dat deze contracten zijn vervangen door tijdelijke dienstverbanden met uitzicht op een vaste aanstelling.

Het aantal tijdelijke contracten met uitzicht op een vast contract steeg met 15 procent van 422.000 in 2010 naar 486.000 in 2011.

Dit komt vooral door een toename van het aantal tijdelijk contracten met een looptijd langer dan een jaar met 62 procent: van 227.000 naar 368.000. Tegelijkertijd daalde het aantal tijdelijke contracten zonder uitzicht op een vast dienstverband met 13 procent.