DEN HAAG - Gebrekkig beheer, falend toezicht en de gevolgen voor huurders moeten het onderwerp worden van een parlementaire enquête naar woningcorporaties.

Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

PvdA, SP en PVV steunden woensdag een voorstel van het CDA om een parlementaire enquête te beginnen. De laatste jaren stapelen incidenten bij woningcorporaties zich op met één constante: een gebrek aan toezicht, klaagt de partij.

''Omdat vooral de huurders de klappen moeten opvangen van (mogelijk) falend beleid, is het van belang dat het parlement een grondig onderzoek doet naar het stelsel.'' Ook de rol van banken, toezichthouders en gemeenten moet erbij worden betrokken.

Vestia

De zorgelijke situatie bij woningcorporatie Vestia, waar de Tweede Kamer donderdag over praat, is voor de CDA-fractie alleen maar de druppel.

Vestia kwam door risico's in het financieel beheer in grote problemen. Ex-topman Erik Staal kreeg bij zijn vertrek 3,5 miljoen mee en de corporatie is van plan de huren te verhogen.

De partijen die voelen voor een enquête willen niet dat het wettelijk regelen van scherper toezicht op de woningcorporaties stil komt te liggen zolang er een onderzoek loopt.

Toezicht

''Er zijn genoeg problemen met het toezicht op de woningcorporaties", vindt Kamerlid Jacques Monasch. ''Er zijn nu maatregelen nodig." PVV'er Eric Lucassen wil bij een enquête allereerst te weten komen hoe het gesteld is met het toezicht op de corporaties.

De VVD zegt een parlementaire enquête niet uit te sluiten. Maar de liberalen mikken eerst op verbetering van toezicht. D66 wil eerst met een hoorzitting te weten komen wat er allemaal is misgegaan in de sector.