AMSTERDAM - Het kabinet heeft de privacy van miljoenen huurders geschonden door hun inkomensgegevens door te spelen aan huisbazen.

De huurders hadden op de hoogte moeten worden gesteld van de gegevensoverdracht, concludeert advocatenkantoor Kennedy van der Laan woensdag in een onderzoek dat werd verricht in opdracht van huurdersvereniging Woonbond.

De Woonbond raadt huurders aan bij het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) te melden dat hun privacy wordt geschonden.

Het kabinet wil scheefwonen tegengaan door huurders met een inkomen van meer dan 43 duizend euro jaarlijks vijf procent extra huurverhoging te geven. In een wetsvoorstel staat dat verhuurders de inkomensgegevens van hun huurders moeten krijgen.

Kritiek

Het wetsvoorstel is nog niet door de Kamer goedgekeurd. Toch zijn de gegevens alvast verstrekt zodat de huurders ver voor de jaarlijkse huurverhoging te horen kunnen krijgen of hun huur wordt verhoogd. 

Dat zegt een een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag in de Volkskrant.

Het wetsvoorstel van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) kreeg volgens de krant vorig jaar al veel kritiek van het CBP.

Klachten

Het CBP miste een belangenafweging van de gevolgen van het voorstel voor de persoonlijke levenssfeer van de burger en raadde aan het voorstel 'zo niet in te dienen'.

De privacywaakhond heeft volgens de krant al meerdere klachten binnengekregen. Ook de Raad van State zou kritisch zijn omdat er voor huurders met een inkomen van rond de 43 duizend euro geen alternatieven bestaan.