Diederik Samsom (40) eist van Rutte dat hij zijn eisen overneemt om de Euro te redden. “Anders moet hij elders op zoek naar steun.”

Keihard oppositie of verantwoordelijkheid waar nodig?

“Keihard oppositie voeren. Dat verantwoordelijkheid nemen komt wanneer het kabinet besluit om de koningin te bellen.”

Geldt dat ook bij de eurocrisis?

“Nee, maar ook daar kan je keihard oppositie voeren. Wij steunen het redden van de euro, maar niet de kale financiële agenda die Rutte met de euro bewandelt. Voor de steun willen wij wat terug.”

“Een voorbeeld: wij willen dat Rutte strijdt voor een Europese bankenautoriteit. Die bestaat nu alleen op papier, maar die moet je de kracht geven van het Europese hof van justitie. Om te zorgen dat we de financiële sector echt in de teugels houden. Dat is nu nog geen agendapunt van Rutte en Europa. Wij mogen wat meer verwachten dan we hebben gezien.”

Hoe hard is dat?

“Als Rutte die agenda niet overneemt moet hij voor steun zoeken bij andere partijen. Dat vind ik een hele redelijke eis. Bij de euro gaat het om keiharde constructieve oppositie. Maar we bewegen niet mee met de agenda van Rutte.”

Europa is de toekomst of Europa regelt al genoeg.

“Europa is de toekomst, maar Europa regelt niet genoeg. Europa regelt niet dat de financiële markten beteugeld worden. Dat kan niet nationaal, kijk naar Icesave.”

Zal de PvdA onder uw leiding meer pro-Europa gaan profileren?

“Nee, maar wel steviger Europees. Een aantal zaken moeten Europees geregeld worden. De rechtse regeringen kijken alleen naar begrotingstekorten. Waar is de inzet op een socialer en democratischer Europa?”

“Europa is opgebouwd vanuit ivoren torens. Zolang het goed ging was dat geen probleem, maar democratie is er ook voor slechte tijden. En je ziet nu het gebrek aan samenhang. We geven elkaar de schuld. Wij geven de Grieken de schuld, de Grieken geven ons de schuld.”

Den Uyl of Bos?

“Bos. Ik heb over Den Uyl slechts gelezen en heb bewondering voor hem. Het gaat me daarbij niet om de inhoud, ik denk dat ik op dat punt zelfs iets dichter bij Den Uyl sta. Ik geloof dat ze voor dezelfde idealen streden, maar wel in een ander tijdsgewricht. Ik heb van Bos alles geleerd van wat ik in de politiek ben.”

Ontslagrecht moet blijven zoals het is of de ontslagbescherming kan wel wat minder?

“Die moet blijven zoals het is en dat kan ook. Het is een totempaal in Den Haag, maar waar gaat het nou om? Als je als werkgever van iemand af wil dan kan dat gewoon. Werkgevers zeggen zelf ook dat dat geen punt is.”

“Werknemers vragen mij dat als een werkgever van ze af wil, dat in ieder geval op een fatsoenlijke manier gebeurt. Dat lijkt me niet meer dan logisch.”

“De echte problemen van de arbeidsmarkt zitten aan de onderkant. Daar zitten schoonmakers die met nuluren-contracten door de gangen worden gejaagd.Bij de rijksoverheid werkt er niemand meer in schaal 1 tot en met 4. Dat is allemaal uitbesteed.”

“Waarom neemt de Rijksoverheid zijn verantwoordelijkheid niet? Dan kunnen we met een veel beter verhaal naar Shells en de Philipsen van deze wereld.”

Alles is bespreekbaar of er zijn breekpunten?

“Alles is bespreekbaar, maar ik wijk niet van mijn principes. Ik sta open voor elk argument. We komen naar buiten met het beste plan voor Nederland. Die zelfbewuste houding moet de PvdA weer gaan innemen.”

Een grote PvdA of een linkse of progressieve coalitie?

“Een grote PvdA is een noodzakelijke voorwaarde voor het tweede. Ik ben zelf ooit initiatiefnemer geweest voor een Ander Nederland met groenLinks en SP. We keken of we als 1 partij verder konden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat de kracht van die drie partijen groter is als ze alledrie hun eigen koers varen.”

“Allemaal links van het midden, alledrie progressief. Dat optellen verzorgt die meerderheid niet. De PvdA moet, als we een progressieve meerderheid willen halen, minstens 35 a 40 zetels halen.”

Stel, de PvdA moet fuseren. Met welke partij?

“Wij moeten niks. Wij moeten niet fuseren.”

Bij welke partij passen jullie programmatisch het best?

“Dat is GroenLinks en SP in gelijke mate.”

In 1 zin hoe we uit de crisis komen?

“Via solidair en sterke hervormingen om de economie sterker te maken.”

In 1 zin waarom mensen op u moeten stemmen?

“Omdat ik de energie, de overtuigingskracht en de ideeën heb om van de PvdA weer een sterke partij te maken, en een sterke PvdA is nodig om dat andere Nederland te realiseren.”