DEN HAAG – Nu de vijf kandidaten voor het partijleiderschap van de PvdA een week campagne voeren worden geleidelijk de verschillen duidelijker. Sinds vandaag kunnen de leden stemmen.

De kandidaten staan voor een conservatief linkse koers of een progressieve koers en zijn voor of tegen beperking van het ontslagrecht.

NU.nl hield interviews met Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi, Ronald Plasterk en Diederik Samsom aan de hand van vijf dilemma's en drie vragen.

In de gesprekken valt op dat Van Dam en Albayrak benadrukken dat progressieve samenwerking iets anders is dan linkse samenwerking.

Conservatieve linkse partijen proberen volgens Van Dam tegen de klippen op een veranderende samenleving terug te veranderen.

Onoverbrugbaar

Albayrak stelt zelfs dat de verschillen met de SP nu onoverbrugbaar zijn. “Kijk naar begrotingsbeleid, houdbaarheid pensioenen en Europa.”

Volgens Samsom zit de PvdA programmatisch juist het dichtst bij de SP, samen met GroenLinks. Jacobi pleit voor een grotere zeggenschap voor de overheid in sectoren waar veel overheidsgeld naar toe gaat.

Ontslagrecht

De verschillen komen concreet naar voren in de discussie over het ontslagrecht. Samsom noemt deze discussie een Haagse 'totempaal' waar iedereen omheen danst. Hij is tegen versoepeling van het ontslagrecht.

Van Dam denkt hier precies anders over. Hij stelt zelfs dat Nederland langzamer uit de crisis komt door de strenge regels op het terrein van ontslagrecht.

Vanaf woensdag hebben de PvdA-leden een week lang de tijd om te stemmen op hun kandidaat. De uitslag wordt volgende week vrijdag om vier uur bekendgemaakt op het partijkantoor.

Lees hier de overeenkomsten en verschillen tussen de kandidaten aan de hand van vijf dilemma's en drie vragen.