DEN HAAG – Op de eerste dag dat hij partijleider is zal Ronald Plasterk een afspraak plannen met zijn Europese geestverwanten voor een 'links werkgelegenheidsplan'.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl dat woensdag gepubliceerd wordt. Die dag start de stemprocedure onder de leden van de PvdA. Naast met Plasterk sprak NU.nl ook met de vier andere kandidaten voor het partijleiderschap. Ook die interviews zijn vanaf woensdag te lezen.

Plasterk wil met dit sociaaldemocratische 'Plan voor werkgelegenheid' een antwoord bieden op de veelal rechtse regeringen die momenteel aan de macht zijn. Volgens hem wordt de Europese Unie nu onvoldoende ingezet 'als instrument voor werkgelegenheid en groei'.

Volgens de kandidaat voor het partijleiderschap steunt de PvdA niet het eurobeleid van Rutte, maar 'waar de sociaaldemocraten in Europa voor staan'.

Vanaf woensdag kunnen PvdA-leden hun stem uitbrengen op wie zij vinden dat de partij moet gaan leiden. Na het plotselinge vertrek van Job Cohen hebben zich vijf kandidaten gemeld om hem op te volgen. Naast Plasterk zijn dit Nebahat Albayrak, Martijn van Dam, Lutz Jacobi en Diederik Samsom.

De stemming loopt tot woensdag 14 maart. Op vrijdag 16 maart wordt om 16.00 op het partijkantoor in Amsterdam de winnaar bekendgemaakt.