DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft in een gesprek met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement geen afstand genomen van de website van de PVV waarop mensen kunnen klagen over Midden- en Oost-Europeanen.

De weergave van dat gesprek in NRC Handelsblad klopt niet, stelde Rutte dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam riep de premier daarin ter verantwoording, omdat Schulz vorige week in NRC Handelsblad een andere indruk gaf.

Volgens Schulz zei Rutte over het meldpunt: ''Ik ben het er niet mee eens. Niet met de inhoud en niet met de vorm'', zo citeerde NRC Schulz.

Maar Rutte benadrukt dat hij binnenskamers hetzelfde heeft gezegd als buitenskamers, namelijk dat het meldpunt van de PVV niet van de Nederlandse regering is en dat Nederland voorstander is van Oost-Europese migratie maar ook de ogen open heeft voor de positieve én negatieve gevolgen ervan.

Volgens Van Dam zegt de premier in feite dat Schulz heeft gelogen. Rutte hield het er opnieuw op dat de weergave van het gesprek in NRC niet klopt. ''De kwalificaties laat ik voor de heer Van Dam'', zei hij.

Afstand

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap riep Rutte op alsnog afstand van het meldpunt te nemen, omdat dit volgens haar schadelijk is voor de exportpositie van Nederland. Tien ambassadeurs uit Midden- en Oost-Europese landen hadden het meldpunt in een open brief recent ''discriminatoir en denigrerend’’ genoemd.

Ook zij riepen de Nederlandse samenleving en haar politieke leiders op zich te distantiëren van het ''verwerpelijke initiatief'' van de PVV, de gedoogpartner van het minderheidskabinet van VVD en CDA.