DEN HAAG - Consumenten blijven de komende jaren gewoon plastic flessen inleveren bij onder meer supermarkten, als het aan het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt.

''Pas in 2015 moeten we opnieuw kijken naar de afschaffing van statiegeld'', aldus een woordvoerster van de belangenorganisatie maandag.

Volgens haar heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) maandag een akkoord naar buiten gebracht, dat nog niet definitief is. Een delegatie van de VNG zat aan de onderhandelingstafel en kwam tot de conclusie ''dat het akkoord dat er lag het maximaal haalbare was.

Dat is voorgelegd aan het bestuur''. Volgens het bestuur ''moeten bedrijven eerst laten zien dat ze verpakkingen voldoende duurzaam kunnen maken''.

Leden

In het akkoord staan afspraken over statiegeld en hergebruik van andere verpakkingsmaterialen. Het VNG-bestuur struikelde alleen over de kwestie rond het statiegeld. In de overige afspraken kon het zich wel vinden. De leden van de VNG moeten zich er nog over uitspreken. Dat gebeurt in de komende maanden.

Vorig jaar sprak het merendeel van de gemeentes zich juist uit voor de uitbreiding van het statiegeldsysteem in de komende jaren. De verpakkingsindustrie moet de komende jaren duidelijke stappen zetten voordat er sprake kan zijn van afschaffing van statiegeld, aldus de woordvoerster.

Zwerfafval

Het bedrijfsleven wil van het statiegeld af. Het kost veel minder om plastic flessen samen met andere kunststof verpakkingsmaterialen in te zamelen. Atsma denkt dat de plannen voor afschaffing van het statiegeld niet zorgen voor meer zwerfafval.