DEN HAAG - De deelname aan de euro heeft Nederlanders ''een aanzienlijk welvaartsverlies'' opgeleverd.

Dat is het best zichtbaar als je de ontwikkeling van Nederland de afgelopen 10 jaar afzet tegen die in niet euro-landen als Zwitserland en Zweden.

Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research in een onderzoek naar een terugkeer van de gulden. Het onderzoek (pdf) is gedaan op verzoek van de PVV. Lombard Street Research staat bekend als een eurosceptisch bureau.

De onderzoekers wijzen erop dat de Nederlandse economie de afgelopen 10 jaar met 1,25 procent per jaar is gegroeid, tegenover 3 procent in de 20 jaar daarvoor.

In Zweden en Zwitserland bedroeg de groei de afgelopen 10 jaar respectievelijk 2,25 en 1,75 procent. Die landen deden het volgens het onderzoeksbureau ook beter wat betreft inflatie, groei van de werkgelegenheid en begrotingssaldo.

Groei

De groei van de consumptieve bestedingen in Nederland was 0,25 procent per jaar in 10 jaar. Als dat net als in Zweden en Zwitserland gelijk was geweest aan de groei van het bruto binnenlands product dan zouden de consumptieve bestedingen in 2011 30 miljard hoger euro uitgevallen zijn, ofwel 1800 euro per persoon.

Als de economische groei hier net zo groot was geweest als in Zweden en Zwitserland, had dat de Nederlander nog eens 900 euro extra opgeleverd.

PVV-leider Geert Wilders presenteerde maandag de resultaten van het onderzoek. Volgens hem zorgde de euro voor een vertraging van de economische groei en betaalde de burger het gelag.

Referendum

De PVV wil dat de burger zich over de gulden kan uitspreken in een referendum. De PVV-leider bestreed dat het onderzoeksbureau niet objectief zou zijn.

Het onderzoeksbureau erkent dat het welvaartsverlies niet precies te kwantificeren is. Maar een andere verklaring dan de euro is er volgens de onderzoekers niet te geven voor de achterstand die Nederland heeft opgelopen in vergelijking met landen als Zweden en Zwitserland.

"Verkwistende investeringen en hardnekkige tekorten van de Zuid-Europese landen doen samen met de voortdurende afhankelijkheid vrezen voor een stressvolle toekomst", aldus het rapport.

51 miljard

Een terugkeer naar de gulden zou Nederland 51 miljard euro kosten. Maar Wilders is ervan overtuigd dat die kostenpost wordt goedgemaakt omdat ons land in de jaren erna dan niet langer 75 miljard euro kwijt is aan het overeind houden van de euro.

Op basis van het onderzoek stelt de PVV-leider dat de overstap naar de euro de Nederlander veel geld heeft gekost, en de komende jaren nog gaat kosten. Volgens het rapport zou dat ons land tot aan 2015 zo'n 125 miljard euro kosten.

"Wij willen baas zijn in eigen land en baas over onze eigen munt", aldus Wilders. "De euro is geen geld, de euro kost geld."

Wilders hekelde de waarschuwing van Europees president Herman Van Rompuy, die zondag zei dat bij een vertrek uit de euro de Europese Unie uit elkaar dreigt te vallen. Terwijl die samenwerking volgens hem de afgelopen decennia voor vrede en stabiliteit heeft gezorgd.

Volgens Wilders probeerde Van Rompuy alleen maar angst te zaaien met spookbeelden over een crisis zoals in de jaren '30 en stijgende rentes in Europa.

Niet te maken

Berekeningen over de voor en nadelen van een terugkeer naar de gulden zijn eigenlijk niet te maken. ''Het hangt er helemaal vanaf van welke aannames of vooronderstellingen je uitgaat'', zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger.

Een goede kosten-batenanalyse is niet te maken, omdat er te veel onzekere factoren zijn zoals bijvoorbeeld de toekomstige wisselkoersverhoudingen. Ook is het volgens de Tilburgse hoogleraar heel moeilijk te zeggen wat de kosten zijn van het overeind houden van de euro.

''Het enige wat je wel met zekerheid kunt zeggen is dat een terugkeer naar de gulden enorme consequenties heeft voor de export. De gulden zal in waarde stijgen, waardoor de export gaat inzakken. Of dat met 10, 20 of 30 procent is, weet ik niet, maar het welvaartsverlies zal groot zijn'', aldus Eijffinger, die tevens lid is van het Monetary Experts Panel van het Europees Parlement.

Lees de politieke reacties op dit nieuws

Alle reacties op Twitter via NUlive

Wilders presenteert 'guldenonderzoek'