DEN HAAG - De onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zullen de komende tijd ''een totale mediastilte'' betrachten om de kans op succes van de besprekingen zo groot mogelijk te maken.

Dat zei premier Mark Rutte maandag bij het Catshuis voorafgaand aan het eerste overleg binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV over de noodzakelijke extra bezuinigingen.

Volgens cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) moet er voor zeker 9 miljard euro gesneden worden om volgend jaar te voldoen aan de Europese afspraak dat het begrotingstekort niet hoger is dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

De onderhandelaars benadrukken dat er de gezamenlijke wil bestaat de besprekingen met succes af te ronden.

Rutte zei dat voor de drie partijen duidelijk is wat hun belangrijke punten zijn. ''We gaan niet elkaars verkiezingsprogramma voorlezen, die kennen we wel.'' Volgens CDA-vicepremier Maxime Verhagen moet ieder de bereidheid hebben zijn verantwoordelijkheid te nemen. ''Ook voor lastige besluiten als die nodig zijn'', aldus Verhagen.

Ambitie

Volgens Rutte zijn de drie partijen in 2010 gaan samenwerken met de ambitie de overheidsfinanciën op orde te brengen, de economische groei aan te wakkeren en Nederland veiliger te maken.

Door de stevige tegenwind is het nu nodig extra in te grijpen. Als er niets gebeurt, loopt de staatsschuld volgens Rutte volgend jaar dagelijks met 90 miljoen euro op.

PVV

De PVV is bereid pijnlijke bezuinigingen te accepteren als daar tegenover voldoende niet-financiële maatregelen staan die voor de PVV-kiezer van belang zijn, zoals minder asiel en immigratie.

PVV-leider Geert Wilders maakte dat maandag duidelijk. ''We willen eruit komen, maar niet tegen iedere prijs'', aldus Wilders. Hij zei dat hij met ''een fair pakket'' naar de PVV-kiezer moet kunnen.

''We zullen zien hoe ver we komen. Inhoudelijke dossiers bespreek ik straks binnen, maar ik vind dat we niet alleen naar financiële zaken moeten kijken. Dan zal het moeilijk zijn om eruit te komen.''

Moeilijke tijd

''Ik sta hier met weinig plezier en verheug me op het moment dat het is afgelopen. Het wordt een hele moeilijke tijd'', aldus Wilders.

Naar verwachting zullen de onderhandelingen in het Catshuis minimaal 3 weken duren.

Lees alle reacties op Twitter via NUlive

Persconferentie Catshuis