DEN HAAG - De PvdA heeft er zondag in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 2 zetels bij gekregen in vergelijking met vorige week. 

Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de PvdA volgens de peiling uitkomen op 18 zetels. Dat zijn er nog altijd 12 minder dan nu in de Tweede Kamer.

De winst is waarschijnlijk toe te schrijven aan de publiciteit die de interne verkiezing om het leiderschap bij de PvdA oproept. In 2006 steeg de VVD ook in de peilingen toen Mark Rutte en Rita Verdonk daar om het leiderschap streden.

CDA

In de peiling van zondag verliest het CDA in vergelijking met vorige week een zetel en komt uit op 11, 10 minder dan het huidige zetelaantal. Ook GroenLinks levert een zetel in: de 6 zetels nu zijn er 4 minder dan bij de laatste verkiezingen.

Verder zijn er geen wijzigingen. VVD en SP zijn de grootste partijen met allebei 32 zetels. In vergelijking met het huidige zetelaantal is dat voor de VVD een winst van 1 zetel, voor de SP 17. De PVV staat op 22 zetels, 2 minder dan nu in de Kamer.

D66

In de peiling scoort D66 17 zetels (10 in de Kamer), ChristenUnie 5 (5), De Partij voor de Dieren 3 (2) en de SGP 3 (2). 50PLUS, nu niet vertegenwoordigd in het parlement, zou volgens de peiling 1 zetel krijgen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.