DEN HAAG - Een groot deel van de oppositie eist opheldering van minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) over een huurverhoging voor nieuwe huurders bij woningcorporatie Vestia.

Partijen als PvdA, SP, GroenLinks en D66 vinden dat Vestia de financiële problemen afwentelt op de huurders. D66 roept Spies op de huurverhoging te blokkeren.

Vrijdag werd bekend dat bij Vestia de huur voor nieuwe huurders met gemiddeld 9 procent zal stijgen. Volgens GroenLinks loopt Vestia vooruit op een voorstel van Spies dat voor bepaalde groepen huurders hogere huren gevraagd kunnen worden.

''Vestia heeft haar huurders beloofd dat de huren niet omhoog gaan en daar houdt GroenLinks haar aan'', aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman.

Topman

De woningcorporatie zit diep in de problemen door handel in derivaten. Daar kwam afgelopen week nog het bericht bij dat de vertrokken topman Erik Staal bij zijn vertrek 3,5 miljoen euro heeft mee gekregen.

PvdA en SP lieten toen meteen al weten dat alles moeten worden geprobeerd om dat geld terug te halen. Ook GroenLinks en ChristenUnie willen dat. Staal kreeg het geld mee op grond van oude afspraken en om zijn pensioen veilig te stellen.

Ongepast

Minister Spies vindt het bedrag eveneens ongepast, net als het salaris van een half miljoen dat Staal opstreek. Aan de Tweede Kamer liet ze deze week weten Vestia te houden aan de belofte dat Staals opvolger minder gaat verdienen.

Volgens een nieuwe wet op topinkomens in de publieke sector mogen bestuurders van een corporatie niet meer verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris (187.000 euro).