AMSTERDAM - Diederik Samsom heeft Ronald Plasterk afgelost als favoriet voor het partijleiderschap van de PvdA.

Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Maurice de Hond. De nieuwe, tamelijk onbekende kandidaat Lutz Jacobi is met steun van drie procent van de potentiële PvdA-kiezers het minst populair.

Samsom wordt nu door 44 procent van de potentiële PvdA-kiezers genoemd als opvolger van Job Cohen. Plasterk heeft de voorkeur van 28 procent. Vorige week lag Plasterk met 33 tegen 30 procent nog licht voor op zijn voornaamste tegenstrever.

Nebahat Albayrak blijft met dertien procent op de derde plaats staan. Opvallend is dat Albayrak, hoewel ze zich nadrukkelijk niet wenst te profileren als 'de vrouwelijke kandidaat', opvallend beter scoort onder vrouwen dan onder mannen.

Acht procent van de mannelijke PvdA-achterban steunt haar, tegenover achttien procent van de vrouwen.

Kansloos

Martijn van Dam, die zich als eerste opwierp om de plek van Cohen op te vullen, is met zes procent van de PvdA-steun redelijk kansloos. Vorige week kon hij nog rekenen op negen procent.

Overigens wordt de keuze voor een nieuwe partijleider niet gemaakt door PvdA-stemmers, maar door de leden van de partij. De leden kunnen in de tweede week van maart stemmen. De Tweede Kamerfractie heeft aangegeven op 20 maart de keuze van de leden over te nemen.