DEN HAAG - Pas later dit jaar, nadat Nederland nieuwe bezuinigingsmaatregelen heeft opgesteld, zal blijken aan welke Europese voorwaarden Nederland zich precies moet houden en of de voorgenomen bezuinigingen voldoende zijn.

Dat zei Jan Kees de Jager vrijdag na afloop van de ministerraad over de nieuwe bezuinigingen die Nederland te wachten staat vanwege de tegenvallende economische vooruitzichten.

Hoewel De Jager benadrukt dat Nederland zich moet houden aan de Europese begrotingsregels, schrijven die regels volgens hem niet voor dat een land zich "onder alle omstandigheden" aan de eis van een maximaal begrotingstekort van 3 procent moet houden.

Europese Commissie

In april moet het kabinet de uitkomst van de onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen naar Brussel opsturen, waar de Europese Commissie de maatregelen onder de loep zal nemen. Dan zal ook blijken of de maatregelen voldoende zijn.

Op voorhand is volgens De Jager niet te zeggen welke bezuinigingen of hervormingen de Europese Commissie graag zou zien. Over eventuele tussentijdse informele contacten met de Commissie, wilde hij geen uitspraken doen.

Begrotingscommissaris Olli Rehn liet eerder dit jaar tijdens een bezoek aan Nederland al wel weten de Nederlandse huizenmarkt in het vizier te hebben, in het kader van economische onevenwichtigheden.

Catshuis

Over de aanstaande onderhandelingen, die maandag beginnen, zei minister De Jager dat hij zelf niet als onderhandelaar aan tafel gaat zitten.

Wel zal hij als hoofd van de zogenaamde financiële tafel, waaraan de financiële woordvoerders van de fracties zitten, voorstellen doen en doorrekenen. "Daarvoor hebben wij een soort menukaart opgesteld die ervoor zorgt dat de voorstellen financieel deugen", aldus De Jager.

In eerste instantie zal hij met die financiële specialisten in het Catshuis plaatsnemen, maar later zal hij vanuit zijn ministerie van Financiën te werk gaan. 

Alle berichten over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier.