DEN HAAG - PvdA-Kamerlid Frans Timmermans doet zijn beklag over de procedure rond de benoeming van de nieuwe Nijmeegse burgemeester.

"De politiek mist de integriteit om vertrouwelijke procedures aan te kunnen. En dat is triest", stelt hij op Facebook.

In de nacht van donderdag op vrijdag werd bekend dat Hubert Bruls de nieuwe burgemeester wordt en niet PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma. Afgelopen weken was volgens Timmermans doelbewust uitgelekt dat Dijksma in de race was voor de functie.

"Als ervaringsdeskundige weet ik inmiddels hoe het werkt. Er komt een voordracht. Die bevalt een partij niet en lekt naar een regionale krant", aldus de PvdA'er. "Hierdoor ontstaat een publieke en politieke dynamiek die de keuze beslissend beïnvloedt."

Lekken

Van Timmermans zelf lekte eerder uit dat hij kandidaat was voor gouverneur in Limburg en voor een Europese topfunctie. Het uitlekken van de kritische mail van Timmermans over het interview van Job Cohen en Hans Spekman was een belangrijke stap richting het aftreden van Cohen als partijleider.

In NRC zei Timmermans later dat hij zich enkel kandidaat wilde stellen voor het partijleiderschap indien bekend zou worden wie zijn mail zou hebben gelekt.