NIJMEGEN - De gemeenteraad van Nijmegen wil dat de CDA'er Hubert Bruls de nieuwe burgemeester wordt van de stad.

De huidige burgemeester van Venlo is daarmee de verwachte opvolger van burgemeester Thom de Graaf (D66) die in februari vertrok naar de HBO-raad.

Bruls (46) is geen onbekende van Nijmegen. Hij studeerde in de stad en was er tussen 1998 en 2002 wethouder. Van 2002 tot in 2005 zat hij voor het CDA in de Tweede Kamer. Daarna werd hij burgemeester van Venlo.

De Nijmeegse gemeenteraad kwam donderdagavond in een extra, besloten vergadering bijeen om een besluit te nemen over de voordracht voor een nieuwe burgemeester.

Over de kandidaten voor het Nijmeegse burgemeesterschap is veel te doen geweest. Vorige week lekte uit dat Sharon Dijksma (PvdA) de voorkeur had van de vertrouwenscommissie, die normaal gesproken haar werk onder strikte geheimhouding doet. Bruls was tweede keus.

Protest

Tegen de benoeming van Dijksma stak in Nijmegen echter een storm van protest op. Dijksma zou niet genoeg ervaring hebben en een band missen met de Waalstad.

Volgens een internetpeiling van dagblad De Gelderlander waren bovendien vier van de vijf Nijmegenaren tegen de PvdA-vrouw als burgemeester.

Nijmegen was lange tijd een bolwerk van de PvdA. Thom de Graaf is sinds 2007 de enige niet-PvdA'er die er aan de slag ging als burgervader. Het kabinet moet formeel nog beslissen over de benoeming van Bruls, maar volgt in vrijwel alle gevallen het advies van de gemeenteraad.