DEN HAAG - "De coalitiepartijen zijn aan bod, maar natuurlijk hebben zij hun voelsprieten uitstaan", zo stelt de SGP nu het kabinet een nieuwe onderhandelingsronde ingaat.

De gereformeerde partij hoopt dat het kabinet stevig gaat bezuinigen en hervormen om de begroting op orde te krijgen. Vandaag publiceerde de SGP alvast een lijstje op de website met haar voorkeuren: snijden in kinderopvang en Europa, en hervorming van de woning- en arbeidsmarkt.

Zo’n prioriteitenlijstje is waarschijnlijk niet aan dovemansoren gericht. Met slechts een kleine meerderheid in de Tweede Kamer en zelfs een minderheid in de Eerste Kamer, zijn VVD, CDA en PVV voor hun plannen vaak afhankelijk van de steun van de SGP. In ruil houdt het kabinet regelmatig rekening met de wensen van de kleine gereformeerde partij.

Ook nu geeft fractievoorzitter Kees van der Staaij in een interview met NU.nl te kennen dat hij ervan uitgaat dat de onderhandelaars "hun voelsprieten hebben uitstaan".

Daarentegen ontkent hij dat de SGP is gepolst in "pre-onderhandelingen". Van der Staaij: "In allerlei debatten hebben we onze koers al gewezen. We zitten echt niet aan de onderhandelingstafel, en er ook niet onder."

Op ontwikkelingssamenwerking en Defensie ziet de SGP liever geen verdere bezuinigingen. Maar, zo zegt Van der Staaij: "Ik spreek niet over breekpunten."

Lees hier het hele interview met Kees van der Staaij.